Diána
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Koronavírus: harminc új fertőzöttje van a járványnak, de nincs újabb halott

2020.08.17. 08:57

Harminc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4946 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a kormányzati tájékoztató honlapon.

Az elhunytak száma változatlanul 608 fő, 3630-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 708 fő. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az egy nappal ezelőtti adatokat és híreket itt olvashatja. A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

A tájékoztató alapján a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség is érvényben van. Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy

többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.