Rétvári: Csökkent az elkerülhető halálozások aránya Magyarországon

2020.08.22. 10:40 Módosítva: 2020.08.22. 10:44

Az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozott összesítése szerint Magyarország áll az utolsó helyen a megelőzhető halálozások rangsorában, az elvileg kezelhető, de mégis idő előtti halálozást okozó betegségeket vizsgáló rangsorban pedig az ötödik legrosszabb helyen vagyunk. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írja: a baloldali sajtó és a baloldali politikusok az eredmények nyilvánosságra hozatala után mélyen hallgattak arról, hogy mindkét szempontból látható mértékű a javulás. Rétvári elismerte, hogy Magyarország a listák alsóbb részein található, de ez szerinte nem nem az elmúlt évek tendenciáinak, hanem a korábbi évtizedek örökségének köszönhető.  

Az Eurostat 2011 óta követi az elkerülhető halálozások 100 ezer főre vetített arányának alakulását a 75 év alattiak körében. Egyrészt a kezelhető halálokokat nézik, amelyek időben elvégzett és hatékony egészségügyi beavatkozással elkerülhetők lettek volna. Másrészt a megelőzhető halálokokat, amelyek hatékony népegészségügyi rendszerrel, elsődleges prevencióval elkerülhetők lettek volna.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami 10 százalékos javulás. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami 9 százalékos javulás - tudatta a politikus. Az Eurostat adatsora egyértelműen cáfolja a baloldal évek óta hangoztatott azon állítását, hogy Magyarországon romlik az elkerülhető halálokok aránya, közölte Rétvári. 

Az államtitkár azt írta: tíz év alatt az egészségügy működésének javítása érdekében a kormány 76 százalékkal növelte a költségvetési forrásokat, 91 kórház és 51 szakrendelő újult meg részben vagy egészben. Az egészségesebb életmód érdekében indult be az iskolai mindennapos testnevelés és a sporttámogatási programok, bevezették a chipsadót és a reformmenzát, hatszorosára nőtt az iskolatej- és iskolagyümölcs-program költségvetése, és országos vastagbélrák-szűrési program is indult. A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak, írja közleményében Rétvári Bence.