Fekete-Győr: Gyurcsány elveszítette a kontrollt a saját pártja felett

2020.08.25. 08:59

Nekem úgy tűnt, hogy a DK elnöke elveszítette a kontrollt saját pártja felett, ami már a manipulált hangfelvételnél elkezdődött, és a gödi DK-sok nemet mondásával folytatódott

- fogalmazott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Népszavának adott keddi interjúban a gödi konfliktusról. 

Manipulált hangfelvétellel gyanúsítják a DK-t

A Pest megyei településen hónapok óta tart a feszültség az ellenzéki frakcióban. Július elején írtunk arról, hogy a város momentumos polgármestere, Balogh Csaba menesztette az alpolgármestereit, mert szerinte az alpolgármesterek nem a város érdekeit szolgálták a munkájuk során. A két menesztett alpolgármester (az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László) szerint ugyanakkor ezzel Balogh felrúgta az ellenzéki megállapodást. 

Július 17-én aztán fegyelmi eljárást indítottak Balogh ellen, utána pedig kétszer fel is függesztették őt. A politikai csatározás mára addig jutott, hogy a DK helyi szervezete nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyben a momentumos polgármester arról beszél, hogy pártja országos vezetésével egyeztetve le szeretné váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban.

A Momentum szerint ugyanakkor a hangfelvétel manipulált volt, Balogh nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket, és bizonyításképp elküldték az eredeti, teljes verzióját a beszélgetésnek. Fekete-Győr szerint

Göd nem országos jelenség, hanem egy csúnya kivétel.

Állítása szerint máshol helyi szinten vagy a pártok segítségével mindig sikerült kezelni a konfliktusokat. "Nem látok szoros összefüggést a gödi helyzet és az ellenzéki együttműködés jövője között" - tette hozzá a politikus. 

A múltnak és a jövőnek külön listán kell indulnia

A gödi konfliktus ellenére közös egyéni jelölteket indítana a Momentum a 2022-es országgyűlési választásokon, ugyanakkor a közös listában már nem olyan biztosak. 

Jelenleg minden negyedik momentumos szavazó úgy gondolja, hogy a múltnak és a jövőnek külön listán kell indulnia

- fogalmazott a párt elnöke. A választási győzelemhez Fekete-Győr szerint az ellenzéknek legalább 54 kerületet meg kell nyernie, amire "teljesen reális esélyünk van".

Azt nem tudta megmondani, hogy a Momentum hány választókerületben állíthat jelöltet, de szerinte

minél nagyobb képviselethez jut az új politikai generáció, annál nagyobb lesz a változás Magyarországon.

Az ellenzéki tárgyalásokon állítása szerint arra kérték a többi pártot, hogy az előválasztásokra is csak olyan személyeket jelöljenek, akiknek teljesen tiszta a múltja. 

Ha 2022-ben kormányra kerülnek, Fekete-Győr azt ígéri, nem lesz revans, de Magyarország nem lehet a jövőben egy következmények nélküli ország, így aki elkövetett valamilyen politikai vagy egyéb bűncselekményt, arra számíthat, hogy felelősségre vonják.

Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek

- tette hozzá.