Szombat délutántól kell számítani záporokra, zivatarokra

D  VG20180314003
2020.08.28. 18:05 Módosítva: 2020.08.28. 21:27

Pénteken elvétve, szombaton már nagyobb számban képződnek gomolyfelhők az országban. Számottevő csapadék szombat délelőttig nem valószínű, akkortól viszont elsősorban a Dunántúlon, a főváros, illetve az Északi-középhegység térségében helyenként zápor, zivatar is kialakulhat.

Estefelé a Kisalföldre nyugat felől egy-egy hevesebb zivatar is besodródhat. Szombaton a délnyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. Zivatarban átmenetileg viharossá válhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul, de a szélcsendes tájakon ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30 és 36 fok között valószínű.

A kontinens középső része felett örvénylő ciklon okozza a felhős időt, szórványos esőt és záporokat. Hidegfrontja mögött sarkvidéki eredetű légtömeg áramlik szárazföldünk belseje felé, így a front mögött jócskán lehűlt a levegő. A mediterrán térségben főként anticiklon alakítja az időjárást, így ott továbbra is folytatódik a hőség, csak elvétve találunk 30 foknál alacsonyabb csúcsértékeket.

A Kárpát-medence fölé szombat estig a már említett ciklon előoldalán továbbra is száraz, meleg levegő áramlik be, így fokozódik a hőség.

 (MTI)

(Borítókép: Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2018. március 14-én. Fotó: Varga György / MTI)