Nyolc vasútvonalon dolgoznak, hogy a vihar után minél hamarabb újraindulhasson a forgalom

2020.09.01. 06:38 Módosítva: 2020.09.01. 06:39
A közutakon is fennakadásokat okoz a hajnali vihar, épületek, parkoló autók is károsodhattak.

A hétfő éjszakai, kedd hajnali viharban az ország több helyén is fa dőlt a vasúti sínekre. A MÁV-Start azt közölte, hogy nyolc vonalon kell késésekre, járatelmaradásokra számítani, ezek a következők:

  • Budapest-Cegléd-Szolnok
  • Budapest-Újszász-Szolnok
  • Budapest-Hatvan
  • Budapest-Lajosmizse
  • Hatvan-Somoskőújfalu
  • Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia
  • Kál-Kápolna-Kisújszállás
  • Vámosgyörk-Szolnok

A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a kidőlt fák egy részét hajnalra már eltávolították. Az Üllő-Monor és az Abony-Szolnok szakaszon akadályozzák még kidőlt fák a forgalmat, a vonatok csak egy vágányon közlekednek. A menetidő 30-40 perccel megnő.

A Budapest-Lajosmizse vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani. Az Ócsáról 5:13-kor Lajosmizsére és a Táborfalváról 6:15-kor Kőbánya-Kispestre induló S21-es járat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz közlekedik.

A Budapest-Kelebia vonalon a fakidőlések mellett három állomáson a biztosítóberendezés is meghibásodott. Hajnalra eltávolították a pályára dőlt fákat, a műszaki hibákat is elhárították, de a reggel még 10-20 perccel hosszabb menetidőre kell számítani. A személyvonat, amelynek a Keleti pályaudvarról 5:57-kor kellett volna Kelebiára indulnia, csak Kunszentmiklós-Tasstól közlekedik. A Kunszentmiklós-Tassról 5:31-kor a Keleti pályaudvarra induló S25-ös járat kimaradt, a Keleti pályaudvarról 7:20-kor Kunszentmiklós-Tassra induló S25-ös járat helyett pedig pótlóbusz közlekedik.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eközben arról számolt be, hogy Budapest több pontján fákat csavart ki a szél hétfő éjjel, úttestre, parkoló autókra, lakóházakra is dőlt fa. Az Andrássy úton, a Terror Háza Múzeumnál az úttestre dőlt egy nagyméretű fa. A II. kerületi Törökvész úton a bevásárlóközpontnál több, úttestre kidőlt fa zárta el az utat késő este. A reptérre vezető gyorsforgalmi út XVIII. kerületi szakaszán három forgalmi sávot foglalt el egy kidőlt fa az éjjel.

(A MÁV Csoport és a hvg.hu összeállítása nyomán)