Súlyos büntetés az RTL Klubnak

2020.09.03. 15:56
Mintegy 2,2 millió forintra bírságolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az RTL klubot burkolt reklám közzététele és a támogatási szabályok megsértése miatt. Bírságot kapott még a TV2 a Hír TV és az ATV is.

A grémium azért szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára, mert az Életmódkalauz egy-egy márciusi adásában a műsort támogató plasztikai intézet, gyorséttermi lánc és háztartási gépeket értékesítő vállalat, étrend-kiegészítőt forgalmazó cég termékeiről és szolgáltatásairól részletes információt nyújtott, ezzel azok megvásárlására, igénybevételére sarkallva a nézőket - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

További bírságokat is kiszabott a médiatanács

A TV2 szolgáltatójára 100 ezer forintos, a Hír TV és a Magyar ATV szolgáltatóira 50-50 ezer forintos bírságokat rótt ki a grémium, amiért a csatornákon az időjárás-jelentéseket támogató vállalatok szponzoráló üzenetei közvetlen vásárlásra való felhívást, illetve reklámértékű többletinformációt tartalmaztak, melyek közlése - burkolt reklámként - a szolgáltatások, illetve a termékek igénybevételére ösztönözhette a nézőket.

A Hír TV júniusban népszerűsített egy medencemárkát, a Magyar ATV és a TV2 pedig májusban egy arcmaszkokat árusító céget propagált ily módon.

Mint írták, az arcmaszkok népszerűsítése esetén megállapított bírság összegénél a testület méltányosan járt el, és elfogadta a médiaszolgáltatók védekezését, amely szerint a koronavírus-járvány idején a nézők tájékoztatása és az arcmaszkok beszerezhetőségének közlése közérdeket szolgált, azonban a törvényi előírások betartásától a testület ebben a körben sem tudott eltekinteni.

Támogatást kap 29 rádióműsor

A médiatanács döntése alapján huszonkilenc, rendszeresen jelentkező körzeti és helyi rádióműsor kap 74,9 millió forintos támogatást. A testület a helyi és körzeti rádióknak szóló, hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázata második fordulójának nyerteseit hirdette ki.

Hírműsorokat készíthet a támogatásból a kaposvári, a dunaújvárosi, a győri és a komlói Rádió 1, a dunaújvárosi Rádió 24, a siófoki Part FM, a szegedi Rádió 88, a Rádió Most Kaposvár, a kecskeméti Gong FM, a Rádió Törökszentmiklós, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a debreceni Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a 101,7 Pécs FM, a PAKS FM Kft. a veszprémi Méz Rádió, valamint a fővárosi Amadeus Rádió és a Mária Rádió.

Megújul a filmadatbázis a médiatanács honlapján

Az új változatban a művek magyar korhatár-besorolása mellett az amerikai, brit és német értékelések is láthatók lesznek az alkotások eredeti címe, műfaja, gyártási éve, hossza, gyártásának országa, rendezője és főszereplői mellett.

Azt írták, az adatbázis később egyedi, a tartalomra utaló piktogramokat is alkalmaz majd, amelyek egyértelműen jelölik, hogy milyen témák jelennek meg a filmekben, mint például a félelemkeltés, az erőszak, a trágárság, a szexualitás vagy a kábítószerek. Idővel tartalmi információk is olvashatóak lesznek, amelyek röviden összefoglalják azt, hogy miért kapta az adott besorolást egy-egy mű.