Ismét rekord: 510 új koronavírus-fertőzött egy nap alatt

2020.09.05. 09:07 Módosítva: 2020.09.05. 10:14
Nem csak az állampolgárok, de a kormány is fegyelmezetlenebb a Magyar Orvosi Kamara szerint. Mindez pedig a legfrissebb statisztikákban is megmutatkozik, az elmúlt 24 órában 510 fővel emelkedett a koronavírusban megbetegedett száma.

510 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – adta hírül a kormányzati tájékoztatási portál.

Három krónikus beteg elhunyt, ezzel az áldozatok száma 624 főre emelkedett.

A regisztrált, aktív fertőzöttek száma jelenleg 3316 fő. Negyvenhárom százalékuk budapesti, az elhunytak 59 százaléka élt a fővárosban. Jelenleg 139 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írják.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. „Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén” – írja a koronavirus.gov.hu.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Hozzáteszik, hogy akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben
Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben

A héten sorra dőltek meg a napi fertőzöttségi adatok Magyarországon, közben egészségügyi szakemberek és a rendőrség is arra figyelmeztet, hogy lazult a fegyelem a polgárok körében. A kormány a járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében egyelőre drasztikus korlátozásokról nem döntött, ennek veszélyeire a Magyar Orvosi Kamara tegnapi közleménye is rámutatott. 

A szervezet levélben fordult  Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez, amiben az elmúlt napok „robbanásszerű járvány esetszám-növekedésről” írnak. 

Legmélyebb szakmai meggyőződésünk szerint az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében a Kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség

– fogalmazott a MOK.

Két fő területet határoznak meg: egyrészt a közösségi megelőzés ismételt megerősítése, vagyis a maszkviselés propagálása és ellenőrzése, a tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, illetve a kiterjesztett lakossági tesztelés, az aktív kormányzati jelenlét kommunikálása és a vírustagadókkal, járványszkeptikusokkal szembeni fellépés mellett érvelnek. Másrészt kérik, hogy az egészségügyi ellátórendszert a kormány készítse fel a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Az első hullámban célként kitűzött, „lapos járványgörbe” helyett megjelent tüske árulkodik a legjobban a koronavírus megfékezésében mutatkozó problémákra. További statisztikákat ide kattintva találhat. 

Koronavírus adatok Magyarországon