Az ELTE több mint száz diákja szerint a hatalom érdekeit védi a hallgatói önkormányzat

2020.09.09. 16:27

Az ELTE HÖK szeptember 4-i közleményében kiállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett, ugyanakkor sürgette őket, hogy minél hamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz és fogadják el a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának meghívását.

Az ELTE HÖK közleményére reagálva született meg hétfőn az egyetem hallgatóinak tiltakozó levele. Mint írják, a HÖK közleménye több esetben is valótlanságot állít, és számukra érthetetlen okokból tárgyalást sürget egy olyan partnerrel, amelyet az SZFE HÖK illegitimnek tekint.

Az ELTE HÖK állításával ellentétben a modellváltó egyetemek többségében nem történt semmiféle érdeminek nevezhető konzultáció a hallgatói közösségekkel, párbeszéd helyett mindössze tájékoztató jellegű frontális kommunikáció tapasztalható. Az sem igaz, hogy a modellváltásokat levezénylő minisztérium akár csak egyszer is figyelembe vette volna az universitas eszméjét. Ezek a csúsztatások arra engednek következtetni, hogy az ELTE HÖK a hatalom érdekeit védi a hallgatóké helyett. Emellett szól az egyeztetések szorgalmazása is, hiszen mind a kormány, mind az általa kinevezett kuratórium képviselői több ízben bizonyították, hogy nem tárgyalóképesek, ugyanis nem tekintik egyenlő félnek diáktársainkat. Az eddigi találkozókat fémjelző sikertelenség nem „szerencsétlen kommunikáció” következménye, hanem a hallgatóság többszöri, módszeres infantilizálásának és degradálásának, valamint követeléseik teljes semmibevételének folyománya. Mindezen felül az említett szervezetek nem tekinthetők az ügy szempontjából releváns, döntéshozói befolyással rendelkező testületeknek.

Ennek következtében jogos és ésszerű megoldásnak gondoljuk, amennyiben az SZFE hallgatói és önkormányzatuk egyáltalán nem, vagy csak általuk szabott feltételekkel hajlandók tárgyalásba bocsátkozni mindaddig, amíg követeléseik nem teljesülnek.

A tiltakozó nyilatkozatot szerda délelőttig százan írták alá.