Akár 1000 milliárd forintot is követelhetne Budapesttől a vállalkozások megsegítésére a fővárosi Fidesz

2020.09.10. 06:26
Ötvenmilliárd forintot kér a nehéz helyzetbe került budapesti vállalkozások megsegítésére a fővárosi Fidesz-frakció. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint a fővárosi Fidesz inkább a kormánynál kopogtasson.

Rendkívüli közgyűlést hívna össze Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, hogy Budapest a meglévő forrásaiból különítsen el 50 milliárd forintot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági szereplők megsegítésére.

„Budapestnek van pénze”

Láng Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a Fidesz-KDNP számításai szerint 80-100 milliárd forint biztosan rendelkezésre áll úgy, hogy ebben a ciklusban a fővárosnak nincs hitel-visszafizetési kötelezettsége. Szorgalmazta, hogy a főváros azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel, és pályázati, valamint egyéb támogatási útvonalakon kezdjen el segítséget nyújtani a legnehezebb ágazatokban működő vállalkozásoknak és az ott dolgozóknak.

„Budapestnek nincs pénze”

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes a hírre reagálva Facebook-oldalán azt írta, a segítség valóban elengedhetetlen, de Láng Zsolt követelhetne akár 100 vagy ezer milliárdot, „az is hasonlóan hiteles lenne a szájából”.

Dorosz Dávid azzal folytatta:

Miután a Fővárosi Közgyűlésben a Fideszt-frakció is megszavazta, hogy a kormány érdemben csökkentse a Budapestet sújtó kormányzati sarc mértékét, érje el, hogy saját kormánya komolyan vegye a fővárosi Fidesz-frakció szavazatát. Várjuk a cselekvést.

Láng Zsolt kezdeményezze a kormánynál, hogy a turizmusnak szánt támogatásokból – alighanem politikai okok miatt – a kormány ne zárja ki a budapesti vállalkozásokat, mint ahogyan ezt eddig tette. Várjuk Láng Zsolt cselekvését.

Láng Zsolt kezdeményezze a kormánynál, hogy a gazdaságvédelemre szánt összegekből a fideszes oligarchák helyett nagyobb arányban részesedjenek a bajba jutott kis- és közepes vállalkozások. Várjuk Láng Zsolt cselekvését.

Láng Zsolt vesse fel a kormánynál, hogy hatalmas összegű fegyvervásárlások helyett inkább a bajba jutott embereket és vállalkozásokat támogassa a kormány. Várjuk Láng Zsolt cselekvését.

Láng Zsolt kezdeményezze a kormánynál, hogy az Európai Uniótól érkező válságkezelő támogatás érdemi részét a kormány az önkormányzatok bevonásával fordítsa válságkezelésre. Várjuk Láng Zsolt cselekvését.

Miután a GDP bezuhanása, az infláció és a hiány elszabadulása bizonyítja a kormány válságkezelésének elégtelenségét, Láng Zsolt kezdeményezze a kormánynál a valódi gazdaságvédelmi program kidolgozását. Várjuk Láng Zsolt cselekvését.