Orbán Viktor: Budapest használja fel a 100 milliárd forintját

2020.09.12. 20:07 Módosítva: 2020.09.12. 21:34

„Én is minden napot úgy kezdek, hogy megnézem a számokat. Nem szeretek rossz hír postása lenni, de készüljünk fel arra, hogy ez a szám lesz még magasabb. Amire figyelnünk kell, az nem a megbetegedések, hanem a halálesetek száma" – mondta Orbán Viktor szombat este az M1-nek adott interjújában arról, hogy 916 azonosított fertőzöttel rekordot döntött a 24 óra alatt azonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban.

„Ha sikerül alacsonyan tartani a halálesetek számát, a védekezés sikerét a megmentett életek számában lehet mérni" – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ősszel könnyebb a helyzetünk

„Veszélyhelyzetben védekezni kell, így volt ez tavasszal és így van most is. Ha azt akarjuk, hogy sikeres legyen jelen időben is a védekezés, kell egy haditerv. Ősszel annyival könnyebb a helyzet, hogy van már élő tapasztalatunk a múltból. Tavasszal még egy ismeretlen ellenséggel álltunk szemben, mára viszont kiismertük. Magyarországon is izgulhattunk azon, hogy képes lesz-e a magyar egészségügy megvédeni az embereket" – fejtegette Orbán Viktor, aki köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak, Müller Cecílía országos tisztifőorvosnak, és Kásler Miklós, humánerőforrás-miniszternek.

Hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy kibírta a nyomást, őszre sikerült felkészíteni a kórházakat a második hullámra. A miniszterelnök szerint könnyebb a helyzet most azért is, „mert aki időt nyer, életet nyer".

„A nyári nemzeti konzultáció eredményei alapján a kormány tudja, hogy az emberek mit szeretnének, illetve azzal is tisztában van, hogy hogyan irányítsa a védekezést" – magyarázta. 

„Tavaszhoz képest sokkal nyugodtabb vagyok, mert van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember, köszönöm, hogy kijelölték a védekezés irányát, amely úgy hangzik: Magyarországnak működnie kell" – utalt a miniszterelnök a járványügyi nemzeti konzultációra.

„Ha az emberek nem tartják be a szabályokat, ki kell kényszeríteni"

Orbán Viktor úgy látja, hogy bármely magyar családanya vagy dolgozó mondataiból az szűrhető le: aggódnak, vajon megismétlődik-e, hogy le kell zárni az országot, lesz-e munka, és kétséges, hogy a család megtakarításai kibírják-e a járvány végéig. „Az emberek azt akarják, hogy működjön az ország" – vonta le a következtetést a miniszterelnök.

Úgy vélte továbbá, hogy a működőképességet fent lehet tartani, azonban felszólított, hogy azt a néhány biztonsági szabályt amit meghoztunk, mindenképpen tartsuk be. „Hordjunk maszkot. Ha rosszul érezzük magunkat, ne menjünk emberek közé. Ha nem lehet látogatni, tartsuk magunkat ehhez. Fogadjuk el, hogy ha a boltban maszkot kell hordani, azt viselni is kell. Ma  hoztunk néhány olyan döntést, amely szankciókat von maga után, tehát ha valaki bemegy egy üzletbe, akkor azt is megbüntetik, aki maszk nélkül besétál, de vele együtt a boltost is″ – hívta fel a figyelmet a regulákra a miniszterelnök.

Ha az emberek nem tartják be a szabályokat, ki kell kényszeríteni

– fogalmazott Orbán Viktor. Szeretném világossá tenni, hogy mi a közös érdektől vezérelve hozzuk ezeket a döntéseket. Azt akarjuk tehát mondani, hogy ezek a szabályok mind értelmes szabályok, védelmi szabályok, ha nem tartjuk be ezeket, azzal bajt hozunk magunkra. Véleményem szerint ezt nem durván kell kinyilatkoztatni, hanem a közjó értelmében az együttműködés hangján kell megfogalmazni – húzta alá.

Egyelőre nem zárják be az iskolákat

A miniszterelnök szerint tavasszal nem tudták, mekkora kárt képes okozni a koronavírus, az volt a lényeg, hogy az egészségügyre nehezedő nyomást csökkentsék. Magyarország jól vette akkor az akadályt. Összevetve az ország teljesítményét más országéval, sikeresek voltunk a védekezésben.

AMÍG A HALÁLOZÁSI SZÁMOK NEM EMELKEDNEK, ADDIG FEL SEM MERÜL A GONDOLAT, HOGY AZ ISKOLÁKAT BE KELLENE ZÁRNI

– jelentette ki Orbán Viktor.  A döntéseket úgy kell meghozni, hogy a szakembereket meghallgatjuk, majd az ő véleményük megismerése után alkotjuk meg a sajátjainkat. Most a legfontosabb az azonnali reagálás. A cél érdekében minden héten két-három alkalommal találkozom az operatív törzzsel – fűzte hozzá.

„Abban minden szakember egyetért, hogy a legnagyobb veszélynek a krónikus betegségben szenvedők és az idősek vannak kitéve. Ezért folyamatosan figyelik, mi történik, vizsgálják, hogy bezárják-e a kórházakat, megváltoztassák az idősotthonok látogatási rendjét, vagy hogy bemehetnek-e a szülők az iskolába, illetve, hogy az iskolába belépő gyerekek testhőmérsékletét megmérjék-e. Október 1-től ez kötelező lesz, és a feltételek is adottak lesznek hozzá" - hangsúlyozta.

Külön segítséget kell adni a budapestieknek 

Orbán Viktor emlékeztetett arra az ígéretére is, hogy amennyi munkahelyet a koronavírus tönkretesz, annyit teremtenek. Szerinte a legfontosabb a munkahelyek megőrzése, a kormánya pedig segít mindenkinek: csökkentették a járulékokat,  hovatovább a kata szerint adózóknak is mentességet adtak három hónapon át. Úgy látja, a budapesti turizmusban okoz jelenleg is komoly gondot a járvány, hiszen az majdnem 100 százalékban a külföldiekre épül.

„Ez nemcsak idén, de a jövő évben sem lesz tartható, mert a vendégéjszakák 90 százaléka a külföldiekhez köthető" - mondta, majd hozzátette, külön segítséget kell adni a budapestieknek, a taxisoknak, és a vendéglátósoknak is. „Budapesten üzleti modellt kell váltani. A fővárosnak van erre több mint 100 milliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra" – hívta fel a figyelmet.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester már egy pénteki Facebook-posztban visszautasította azt a korábban már elhangzó feltevést, hogy a fővárosnak lenne százmilliárd forintja. „Ami Budapestet illeti, a miniszterelnököt alighanem súlyosan félrevezették. A fővárosnak ugyanis nemhogy 100 milliárd forint szabad forrása nincs, hanem ennél is nagyobb kieséssel kell megküzdenie, jelentős részben az Orbán-kormány döntése miatt” – írta a politikus.

Ami a szombat esti interjút illeti, Orbán Viktor bejelentette, hogy 

NOVÁK KATALINT, AZ EMMI ÁLLAMTITKÁRÁT OKTÓBER 1-TŐL MINISZTERNEK NEVEZI KI.  tárca nélküli minisztereként a CSALÁDOK ÉLETSZÍNVONALÁNAK MEGTARTÁSÁÉRT FELEL MAJD. 

„Nem akarok drámai döntéseket hozni, és nem szükséges radikális irányváltást létrehozni" – fogalmazott a miniszterelnök. „Pontosan tudjuk, hogy A, B, C vagy D forgatókönyv esetén mit kell tennünk. Van haditervünk, annak vannak fejezetei, döntései." A miniszterelnök szerint, ha mindenki betartja, amit be kell tartani, akkor Magyarország működni fog. „A kormányzat haditerve erre nemcsak lehetőséget, hanem garanciát is ad" – zárta az interjút Orbán Viktor.