Friderika
10 °C
18 °C

Nem értik a szülők, hogyan mozoghatnak szabadon, ha az iskolás gyerekük karanténba került

D ATI20200415005
2020.09.17. 12:57

Teljes a káosz az iskolákban, de otthon még nagyobb a gond: nemcsak az egységes járványügyi protokoll hiányzik a szülők szerint, hanem azt sem értik, hogy hogyan vonatkozhat az elzárás csak a gyermekükre. Márpedig egyre több iskolában alakul ki a helyzet: a gyerekek digitális oktatásra állnak át, mert a suliban koronavírusos lett egy osztálytárs vagy a tanárnő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál, a szon.hu egy szülő bevonásával írt arról, hogy Nyíregyházán például több osztály került karanténba, a szülők pedig nehezményezik, hogy ők mégis szabadon járhatnak-kelhetnek.

A fiam múlt héten szerdán azzal a hírrel jött haza, hogy az egyik osztálytársa koronavírusos lett, és bár őt nem tesztelték, és tüneteket sem észlel magán, időközben a lakásunk ajtajára mégis kikerült a piros lap, a hatósági házi karantén jelzése. Megtudtuk, a fiatalok péntekig vesztegzár alatt maradnak, a jövő héten kizárólag tünetmentesen mehetnek vissza az iskolapadba, addig is digitális oktatásra álltak át. Azt nem értem, hogy ha a fiam – aki egy háztartásban lakik velünk – nem mozdulhat ki 10 napig otthonról, a feleségem és én hogyan mozoghatunk szabadon? Köztudott, hogy a fiatalok tünetek nélkül, észrevétlenül hordozhatják, mi több, tovább is adhatják a fertőzést. A vírus útja követhetetlen lesz egy idő után, és nem lehet majd teljességgel feltérképezni a kontaktokat az iskolákban sem 

– jegyezte meg a szülő. A portál kitért arra is, hogy több nyíregyházi középiskolában is ugyanez a helyzet: a vírushordozót megtalálták, de hogy kitől kaphatta el a betegséget, azt alapos kontaktkutatás és kikérdezés után sem lehet pontosan meghatározni. 

(Borítókép: Egy nyíregyházi anya segít harmadik osztályos gyermekének az iskolai feladatok követésében, mellettük két óvodás gyermeke játszik otthonukban a tavaszi szünet utáni első tanítási napon, 2020. április 15-én. MTI / Balázs Attila)