Kormányváltást és korszakváltást akar az MSZP

2020.09.20. 10:25

Elfogadta a párt új stratégiáját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kongresszusa, amelyen Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest társelnökökké választották szombaton.

A két társelnök azt mondta: az MSZP célja világos, kormányváltást és korszakváltást akar. Olyan esélyteremtő államot akarnak építeni, amely mindenki számára biztosítja a felemelkedés lehetőségét, egyenlő esélyt ad az oktatásban és az egészségügyben, európai szintű béreket és a megélhetést biztosító nyugdíjakat céloz meg, továbbá megszünteti a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását.

A párt elfogadott új stratégiája meghatározza azokat a baloldali értékeket, amelyeket az MSZP erőteljesen képvisel a kormányváltás érdekében folytatott ellenzéki egyeztető tárgyalásokon, és megkönnyíti a párton belüli kommunikációt a gyorsabb döntéshozatal és reakcióképesség érdekében.

Tóth Bertalan három fő pontot emelt ki a párt stratégiai feladatai közül: felszámolni a félelmet, az igazságtalanságok megszüntetésével esélyt teremteni mindenki számára, valamint rombolás helyett építeni.

Milyen világ az, ahol az emberek lassan már egymás között sem mernek őszintén beszélni és a rendőrség hajnalban bárkit elvihet egy Facebook bejegyzés miatt? Nekünk ezt a félelmet kell felszámolni

– hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: harcolnak a bíróságok függetlenségéért, a sajtó, a művészetek és az oktatás szabadságáért, a demokrácia és a szabadságjogok, a jogbiztonság és a jogállam helyreállításáért.

Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy a párt elsődleges célja egy demokratikus és szociális fordulat elérése szociáldemokrata programmal, hogy az 1918-as, 1946-os és 1989-es köztársaság után létrejöjjön egy új, negyedik Magyar Köztársaság, melynek „nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie”.