Kitört a felháborodás, Gulyás, Pokorni és Mocsai is levelet kapott a TE fejlesztése miatt

cover
2020.09.24. 14:33

Petíciót nyújtottak be helyi civilek a Testnevelési Egyetem campusának folytatódó beruházása ellen. A beadványt Gulyás Gergely 12. kerületi országgyűlési képviselőnek, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesternek, Gyetvai Árpádnak, a Beruházási Programiroda vezetőjének és Mocsai Lajos rektornak címezték. Utóbbi által vezetett intézmény és az érintettek – a civilek állítása szerint – a kivitelezés során figyelmen kívül hagyták a civilek környezeti, forgalmi és egészségügyi szempontjait. 

A 2016-ban, az egyetem sportcsarnokának 2015-ös leégése után induló beruházásról korábban már írtunk.

A Csörsz utca, a Hegyalja út és az Avar utca által határolt területen folyó munkálatok szeptember 1-jén megkezdődtek. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó kivitelező, a ZÁÉV Zrt. által bonyolított 18 milliárdos beruházást a kormány „kiemeltté” nyilvánította.

A civilek álláspontja szerint a beruházás Buda egyik legszennyezettebb részének környezeti terhelését az építkezés ideje alatt – gondolnak itt a gyakran hétvégi építkezéssel is járó munkazajokra és gépi fakidöntögetésre – és a jövőbeni üzemeltetéssel járó forgalomnövekedéssel tovább súlyosbítaná. Információink szerint több környező társasház falain már repedések keletkeztek. Olvasónk videója:

Fadöntögetés a Csörsz utcában

A grandiózus beruházás részleteiről a tervező oldalán részletesen itt olvashat.

A helyi lakók és ingatlantulajdonosok által benyújtott petíció tartalma:

  • folyamatos tájékoztatás kérése a munkavégzés üteméről,
  • Csörsz utcai jegenyesor kivágásának felfüggesztése,
  • por- és zajvédő kerítés felhúzása,
  • hangos munkavégzés korlátozása,
  • környező ingatlanok állapotfelmérése,
  • garancia, hogy a jövőben egyéb, lakhatást zavaró funkciót nem kap a komplexum,
  • a létesülő épületenergetikai egységek diszkrét, nem zavaró beépítése,
  • az érintett utcák parkolási rendjénél a lakók igényeinek kielégítése.

Mai megkeresésünkre az egyik egyetemi tisztségviselő az ügyben kutakodva elmondta, hogy valóban kaptak a lakók nevében egy nem hivatalos e-mailt a fenti tartalommal, ugyanakkor a felvetésekre úgy reagált, hogy „azokat nem igazán értjük, hiszen az elmúlt jó néhány évben az egyeztetés a lakókkal megtörtént, az önkormányzati építési engedélyek és a kivitelező céggel kötött szerződések pedig már megvannak. A közeljövőben mégis várható egy lakóssági fórum a témában, ahol az egyetem vezetése biztosan jelen lesz.”

Borítókép: Látványterv / tspc.hu