Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Novák Katalin: Amikor valaki a második félidőben lép pályára, elvárható tőle, hogy sprinteljen

2020.09.26. 14:51

Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járvány miatt se csökkenjen a családok életszínvonala – mondta a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában Novák Katalin, aki szerint ha a baloldal kerülne hatalomra, elvennék a családoknak járó támogatásokat. Az új tárca nélküli miniszter korábban soha nem látott léptékű otthonteremtési programot ígért, és leszögezte: attól sem kell tartani, hogy elvesznek a családtámogatásokból.

Még soha nem volt önálló miniszteri szintű képviselete a családok ügyének. Most kiemelten fontos, hogy a 2010 óta elért eredményeket megőrizzük, és ne essenek a családok áldozatául annak, ha gazdasági értelemben nehezebb időszak következik Ráadásul évek óta nő a gyermekvállalási kedv, emelkedik a házasságkötések és csökken a válások száma. Folytatnunk kell, sőt meg kell erősítenünk a munkát

– mondta a kinevezéséről a politikus, hozzátéve, hogy a családok támogatása békeidőben és válságban is megkérdőjelezhetetlen felelősségük. Novák Katalin – írja az MTI – kiemelte, hogy az elmúlt 10 évben rengeteget bővültek a családtámogatások: 2010-ben 960 milliárd forint jutott erre, míg ma már 2700 milliárd, és komoly kihívásnak nevezte, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen le drámaian és tartósan. 

családpolitikában eddig elért eredményekről azt mondta, szubjektív benyomása, hogy az utcán sétálgatva egyre több kismamát, babakocsit tologató családot lát, de a statisztikák is igazolják ezt: az első nyolc hónapban mintegy hetven százalékkal több házasságot kötöttek, mint 2010 azonos időszakában, a válások száma hatvan éve nem volt ilyen alacsony, az abortuszok száma harminc százalékkal csökkent 10 év alatt, és évtizedek óta nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, mint most.

A tervezett otthonteremtési programról Novák Katalin elmondta, hogy azt szeretnék, hogy akik ma albérletben élnek, megkapják a lehetőséget, hogy saját tulajdonú otthonhoz jussanak, amit aztán a gyerekeik megörökölhetnek.

Célunk, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen építkezni, a vállalásnak ne legyenek aránytalan terhei. Át kell gondolnunk a már meglévő otthonteremtési támogatásokat is

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a vidéki otthonteremtés is rendkívül fontos. Novák Katalin úgy véli: erőssége lenne Magyarországnak, ha a vidék vonzóbb lenne a fiataloknak. Ha valaki tisztességesen megfizetett, értékes munkát végezhet vidéken, akkor sokan azok közül, akik korábban csak Budapesten tudták elképzelni az életüket, talán úgy döntenek, hogy hazamennek.

Arra a kérdésre, hogy mit kért tőle Orbán Viktor kinevezésekor, Novák Katalin úgy fogalmazott, maradna az analógiánál:

A miniszterelnök úr azt kérte tőlem, hogy adjak bele mindent. Amikor valaki a második félidőben lép pályára, elvárható tőle, hogy sprintelje végig a hátralévő időt. Én is erre készülök: a választásokig hátralévő másfél évben a lehető legnagyobb lendülettel szeretném végezni új tisztségemben is a korábban megkezdett munkát

– mondta.  • Vennék
  • Hírek