Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres a VírusRadar, már több mint 75 ezren letöltötték

2020.09.27. 08:41 Módosítva: 2020.09.27. 09:51

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást – közölte sajtóközleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs. Hozzátette, a VírusRadarhoz hasonló applikációk Európa számos országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában és életeket menthetnek a járvány második szakaszában. A hazai fejlesztésű applikáció letöltőinek száma óta több mint kétszeresére nőtt, már a 75 ezret is meghaladja.

Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció – írta auz ITM közleménye. 

Az innovatív alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak.

A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat. A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van.

A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát, és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amihez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá.