A polcokon és a földön tárolták a húst a belvárosi hamburgerezőben
Egy budapesti vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.
Az egységben a hűtőkapacitás nem biztosította a szabályos tárolás feltételeit, ezért
a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták.
A hűtők eljegesedettek, szennyezettek, a raktár és a pult mögötti rész padozata szennyezett volt, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek
– derül ki a Nébih közleményéből. A hatóság megállapította, hogy a kiszolgálópulton kínált szendvicsek és péksütemények mellett tárolták a rovarirtós dobozt, és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is.
Az étteremben zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség nem volt. A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel. A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták. Ez az eljárás nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, a szerint ugyanis kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.
A hatóság a hely tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság tíz tétel nem nyomon követhető, illetve tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltotta, valamint
elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.
A fővárosi reggeliző és hamburgerező az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytatja a tevékenységét.
Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.