Mától sztrájkolnak az SZFE dolgozói

2020.10.01. 08:57

Az SZFE munkavállalói korábbi ígéretüknek megfelelően 2020. október 1-jétől sztrájkba lépnek! – olvasható a Facebook-eseménybejegyzésben, amelynek borítóképe egy élő adás, ahol a sztrájkolók online jelentkeztek be. Mint írják, a sztrájk reggel 8-tól kezdődött, és délután fél 5-ig tart, és így folytatják minden nap. 

Kérik, hogy minél többen csatlakozzanak, fejezzék ki egyetértésüket céljaikkal kapcsolatban. 

Szerezz piros-fehér építkezési szalagot (ellenállásunk már jól ismert jelképét), tekerd magadra és/vagy rakd ki ablakodba jól látható módon, majd ÁLLJ KI AZ ABLAKBA! Kérjük, hogy akciódról készíts fotót és/vagy videót és oszd meg a #freeSZFE kommenttel közösségi profiljaidon (Facebook, Instagram), illetve itt, az SZFE SZTRÁJK event oldalán! A fotód, videód megosztásakor hagyhatsz nekünk támogató üzenetet is!

– írják, kérve, hogy legyenek minél többen. Az eseménynél olvashatók a sztrájkolók követelményei, amelyet változtatás nélkül közlünk. 

SZTRÁJK KÖVETELÉSEINK:

  1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.
  7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10%-os bérfejlesztést a munkavállalók számára.
  8. Tekintettel arra, hogy az SZFE állami fenntartású felsőoktatási intézményből nem állami fenntartású intézménnyé vált, az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.