Momentumos–DK-s mozimutyi Újpesten

ujpest mozi 20200526
2020.10.02. 16:11
A nyáron Déri Tibor polgármester és Bedő Kata alpolgármester kezdeményezésére ingyenes autósmoziban lehetett része az újpestieknek. A vetítéssel megbízott cég erre a munkára jött létre.

Az Újpesti tényfeltáró nevű Facebook-oldalon jelent meg egy bejegyzés, amely a tavaly ősszel felálló új városvezetéssel kapcsolatban hozott nyilvánosságra kínos információkat. 

Ahogy arról idén május 26-án az Index is beszámolt, Déri Tibor, a Momentum újpesti polgármestere és Bedő Kata DK-s alpolgármester a Facebookon jelentette be, hogy a nyáron autósmozit indítanak, ahol öt hétvégén át ingyenes vetítésekkel várják a kerületi lakosokat:

❓AUTÓSMOZI ÚJPESTEN❓ ‼️IGEN‼️ 🧐Egy ideje azon törtük a fejünket, hogyan tehetnénk színesebbé Újpestet olyan...

Közzétette: Déri Tibor – 2020. május 25., hétfő

A cégbírósági adatok szerint ugyanezen a napon, 2020. május 26-án jegyezték be a Wizarts Kreatív Kft.-t, amelyet Greilich Attila Pál és Mátyás Dávid alapított. Az ajánlattételre egy héttel később került sor, majd június 5-én meg is állapodtak a frissen alakult céggel.  

Az alvállalkozó vetít

A vetítéseket azonban nem a Wizarts bonyolította le, hanem a Mozgó Mozi Kft., ameky a Facebookon közzé is tette ennek hírét, de még a hivatalos szerződéskötés előtt, az ajánlattétel napján. A helyzet pikantériája, hogy a Mozgó Mozi Kft. korábban közvetlenül is dolgozott az újpesti önkormányzat intézményeinek. Az Index által megismert adatok szerint a cég 2015. május 26-án két filmet vetített saját technikával az Ady Endre Művelődési Házban összesen nettó 120 000 Ft-ért (azaz filmenként 60 000 Ft-ért), 2018-ban pedig az Újpesti Kulturális Központnak végzett hasonló szolgáltatást, ebben az esetben egy filmet vetített nettó 100 000 Ft-ért. A Wizarts tíz kültéri vetítésére összesen nettó 6,2 millió Ft-ot, előadásonként 620 000 Ft-ot fizetett ki az önkormányzat. Az előadásokra öt héten át, egymást követő napokon, szombaton és vasárnap került sor, ami jelentősen csökkenthette a technika telepítési költségeit. Újpest a 6,2 milliós megbízási díj 80 százalékát már az első vetítés napján átutalta a megbízottnak. 

Kitalálták, kiírták, megpályázták, megnyerték

Az Index kereste Déri Tibor polgármestert, aki Bedő Kata alpolgármesterhez irányította lapunkat.

Bedő lapunknak elmondta, hónapok óta ment már az ötletelés arról, hogy a járványügyi intézkedések ellenére milyen kulturális programokat tudnak kínálni a kerületi lakosok számára, így jött az ötlet egy általa „kreatív csapatnak” nevezett társaságtól, hogy az önkormányzat autósmozit szervezhetne. A társaság nem dolgozott szerződéses jogviszonyban az önkormányzat mellett, de a kerület vezetése úgy gondolta, az ötletgazdák számára lehetőséget biztosít, hogy megpályázzák a saját ötletük megvalósítását. A társaság annak érdekében, hogy pályázhasson, céget alapított. 

Bedő azonban leszögezte, hogy már az indikatív ajánlattételek során kiderült, valószínűleg ők fogják adni a legelőnyösebb ajánlatot. Rajtuk kívül két másik piaci szereplőtől is kértek be hasonló ajánlatot. Rákérdeztünk arra is, mi az oka annak, hogy ezek között nem szerepel a Mozgó Mozi Kft., amely korábban ellátott már hasonló tevékenységet.

Az almát a körtével nem lehet összehasonlítani 

– hangzott a válasz. A DK-s alpolgármester ugyanis elmondta, a cégektől nemcsak a vetítést várták el, hanem a PR-tevékenységek megszervezését, a helyszín őrzését, biztosítását, mobil WC és vetítővászon bérlését. Ilyeneket Bedő állítása szerint a Mozgó Mozi Kft. korábban nem látott el, ez az oka annak is, hogy a korábbi megbízásokhoz képest drágábbra jött ki egy vetítés, ugyanis olyan többletköltségek merültek fel, amelyekre szerinte korábban nem volt szükség. 

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e szerencsétlennek, hogy már az ajánlattétel napján az alvállalkozó tényként közölte, ő biztosítja a vetítéshez szükséges technikát, úgy reagált:

Erre valóban nem tudok mit mondani.

(Borítókép: képernyőkép / Facebook)