Beelőzték a mentők a gyermekgyógyítást

B RKL20191019045
2020.10.02. 10:24

Bár évek óta a gyermekek gyógyítását támogató civil szervezetek kapják a legtöbb személyi jövedelemadóból származó egy százalékos felajánlást, idén az Országos Mentőszolgálat Alapítványa lett a legtámogatottabb szervezet, ráadásul a mentősök bő százmillió forinttal több pénzhez jutottak, mint az elmúlt évben - derült ki a Világgazdaság pénteki számából.

Az OMSZ alapítványát összesen 231 millió forinttal támogatták az adózók. A lap a Nemzeti Adó és Vámhivataltól származó adataira hivatkozva közölte, hogy a Nemzeti tehetségprogram mellett csaknem 28 ezer civil kedvezményezett, valamint 114 egyház részesül az szja 1 százalékos felajánlásából 2020-ban. 

Ugyanakkor

az elmúlt öt évben csaknem 600 ezerrel, 1,6 millióra csökkent az adója egy százalékával civil szervezetet támogató magánszemélyek száma

a NAV adatai szerint. Az idén összesen 9,6 milliárd forinttal támogattak civil szervezeteket az adózók. 

Ebben egyébként szerepe lehet annak is, hogy amióta az szja tervezetet az adóhatóság készíti el a munkavállalók számára, sokan egyszerűen elfelejtik az egy százalékról szóló rendelkezéssel kiegészíteni a tervezetet, és automatikusan elfogadják az elkészített bevallástervezetet. Bajusz Dániel, a Vámos-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a jogalkotó az egyházak esetében megkönnyítette a felajánlást, hiszen elegendő volt ezt 2018-ban vagy tavaly megtenni. Ha ezen nem módosított az adózó, vagy nem vonta vissza, akkor idén automatikusan járt a korábban támogatott egyháznak az 1 százalék. Ezzel szemben a civil szervezetnek és a kiemelt előirányzatnak szánt felajánlásokat évente meg kell ismételni. A lap szerint aki mégis gondol erre, azok körében még mindig népszerűek a gyermekek fejlődését, gyógyítását, valamint az állatok védelmét szolgáló alapítványok, egyesületek.

A NAV statisztikája szerint ezzel szemben nőtt az egyházakat támogató magánszemélyek köre: 2018 óta csaknem négyszázezerrel többen rendelkeztek adójuk 1 százalékáról valamilyen magyarországi vallási közösség javára. 2020-ban 7,8 milliárd forint támogatásban részesültek 1,4 millió nyilatkozónak köszönhetően. Csaknem négymilliárd forinttal támogatták a hívek a Magyar Katolikus Egyházat, míg a második legtöbb adományt, 1,6 milliárd forintot Magyarországi Református Egyház kapta. 

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt 2020-ban 186 millió forint adománnyal támogatták az adófizetők, emellett százmillió forint fölötti támogatást kaphat a Daganatos.hu Alapítvány, valamint a Bátor Tábor Alapítvány is. Az állatvédő egyesületek közül a Noé Bárkája került be a legnagyobb kedvezményezettek közé.

A Nemzeti tehetségprogram támogatottsága 2020-ban tovább csökkent, csak 190 ezren adták erre az adójuk 1 százalékát, miközben 2015-ben még több mint 300 ezren. A felajánlott összeg is csökkent, idén már csak 1,1 milliárd forint érkezett a programra.

(Borítókép: Mentőautó száguld egy baleset helyszínére Budapesten a Károly körúton. Fotó: Róka László / MTI)