Akadozva készül az M3-as metróról szóló jelentés

DSC 3409
2020.10.06. 08:45

Karácsony Gergely főpolgármester január első munkanapján rendelte el az M3-as metróvonalon futó orosz metrókocsik felújítására kötött szerződés átfogó felülvizsgálatát, de azóta még csak az azzal kapcsolatos jelentésekig jutottak – írta a Népszava

A főpolgármester az után döntött az orosz metrókocsik felújításáról, valamint az azt megelőző tender átfogó felülvizsgálatáról, hogy a BKV jelentése szerint a felújított szerelvények padlólemezei intenzíven rozsdásodnak. Karácsony Gergely két hónapot adott a vizsgálatra. A BKV felügyelőbizottsága ehhez képest január végén foglalkozott először az üggyel, amikor nem támogatta azt a javaslatot, hogy a BKV könyvvizsgáló cége, valamint annak jogi partnere folytassa le a vizsgálatot, mert nem látták biztosítottnak az eljárás részrehajlás nélküli lefolytatását.

Augusztusban készült csak el a hármas metró kocsibeszerzését vizsgáló szakértői jelentés, aminek azóta is tart a véglegesítése. Az előző ciklusok kétes projektjeinek vizsgálatára létrehozott önkormányzati bizottsággal egyelőre annyit sem közöltek, hogy a beszámoló már elkészült – mondta Havasi Gábor, a testület vezetője.

A Népszava érdeklődésére a BKV úgy reagált, hogy: 

Jelenleg a jelentés véglegesítése zajlik, ami pusztán az elütések javítását és az adatok egyeztetését jelenti, természetesen a megállapítások megváltoztatása nélkül.

Katona Tamás, a felügyelőbizottság elnöke elismerte, hogy ő már látta a szakértői anyagot, de mint mondta: a három különböző – jogi, közgazdasági és műszaki – területről érkezett válaszok bizonyos pontokban nem egységesek és következetesek.

Emiatt kiegészítő kérdéseket tett fel, ezekre még nem érkeztek meg a válaszok. Amint elkészül a végső jelentés, megtárgyalja a felügyelőbizottság, majd ennek alapján összegzik a vizsgálat eredményét, és ezt átadják Karácsony Gergely főpolgármesternek. 

(Borítókép: Felújított hármas metrószerelvény a 2017-es sajtótájékoztatón. Fotó: Bődey János / Index)  • Hírek
  • Hírek