Ellenőrzi a koronavírustesztek hatósági árát a fogyasztóvédelem

2020.10.06. 09:48

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás kedden közölte az MTI-vel:

A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket.

Schanda Tamás elmondta azt is, hogy azoknak, akiknek a járvány miatt indokolt, az egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet.

Akár több millió forintos bírságra is számíthat az a szolgáltató, amelyik megszegi a hatósági ár szabályát. „Csak együtt, összefogással fékezhetjük meg a koronavírust, ezért is lenne megengedhetetlen, hogy bárki nyerészkedni próbáljon a teszteken” – közölte az államtitkár.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal, vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel. Az ITM várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat.

A PCR-tesztek elvégzése szeptember 21-e óta hatósági árhoz kötött. A mintavételtért és a laboratóriumi vizsgálatért legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek a szolgáltatók.