Hadat üzent a feketegazdaság szereplőinek a NAV

2020.10.07. 10:55

A NAV pénzügyi nyomozóinak célkitűzése, hogy azonosítsák a feketegazdaság szereplőit. Az adócsaló bandák kiiktatásához azonban nem elég, ha az érintetteket bíróság elé állítják, a fő cél a bűncselekménnyel megszerzett vagyon mielőbbi elvonása – erről beszélt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatója a Magyar Nemzetnek. 

Vankó László kifejtette, hogy a bűnszervezetet a pénz működteti, és a szereplőket rendszerint a vagyonszerzés lehetősége köti össze. Az adócsaláshoz ugyanakkor a módszertől függően szükség lehet különféle árura, teherautókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra, ezek a költségek pedig a megszerezhető pénz akár negyven százalékát is elvihetik. Éppen ezért a pénz elvonása a kulcskérdés, ugyanis a későbbi újabb adócsalásokat a jogsértő módon megszerzett vagyon generálja.

Az idén eddig az adócsalással gyanúsított bűnszervezetektől az elcsalt érték 140 százalékát szerezte meg a hatóság

– közölte a főigazgató. 

Trükkös cégek esetében az adóhatóság lefoglalhat például árukészletet, gyártóegységeket, autókat, ingatlanokat, de követeléseket is, illetve zár alá veheti ezeket, megtiltva az értékesítésüket.