Szennyvízjelentés: a magyar településeken stagnál a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja

2020.10.07. 15:47
Nem várható járványrobbanás a népegészségügyi központ mérései szerint.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései alapján a vizsgált településeken stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán a budapesti, illetve a megyeszékhelyeken mért adatok alapján.

A koronavírus vízzel, szennyvízzel az eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Kapcsolódó

Müller Cecília: A járvánnyal még jó pár hónapig együtt kell élni

Szerinte sokkal jobbak az esélyei annak a betegnek, aki most kerül kórházba.

Annak érdekében, hogy megelőzzék a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljék a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre.  • Tippek
  • Hírek