A CEU világhírű csecsemőkutató központja is Bécsbe költözik

2020.10.08. 13:43

A lex CEU miatt távozik a világ egyik legjobb csecsemőpszichológiai kutatóközpontja, a Babylab Magyarországról – írja a Népszava. Az intézetet Csibra Gergely és Gergely György pszichológusok hozták létre 2008-ban, és 2010 óta része hivatalosan a Közép-európai Egyetemnek (CEU). Jelenleg a világ tucatnyi országából kutatnak náluk tudósok. Heten a Harvardon doktoráltak, ők elsősorban a csecsemő- és gyermekkori gondolkodás fejlődését vizsgálják.

 A munkánk fontos része az, hogy doktori képzést adunk a diákjainknak, akik mostantól a törvény miatt nem iratkozhatnak be a budapesti CEU-ra. Ezért aztán megyünk oda, ahova az egyetem felveheti őket, vagyis Bécsbe. A többi tanszék már Bécsben van, ott indult az új tanév. Mi is követjük őket, amint ennek a feltételei meglesznek

– mondta Csibra Gergely a kutatóközpont jövőjéről. Az alapító szerint a „Babylab a maga területén a világon a második a Harvard után”, és minden bizonnyal Európa egyik legfelszereltebb babalaborja. Évenkénti konferenciájára százas nagyságrendben érkeztek a kutatók a világ különböző pontjairól.

A CEU-t legutóbb Varga Judit igazságügyi miniszter bírálta a kormány részéről azzal, hogy nem ad valódi tudást a papír mellé. A lap a Babylab példáján mutatja be, hogy miért hamis a miniszter állítása.