Meghalt egy 43 éves beteg, de egyre idősebbek a koronavírus magyar áldozatai

2020.10.11. 10:29

Az elmúlt 24 órában 21-en hunytak el koronavírus-fertőzésben a hivatalos tájékoztatás szerint. A koronavirus.gov.hu adatai szerint közülük 17-en voltak 70 felettiek, négyen pedig 90 év felettiek. Lényegében mindannyiuknak volt súlyos, krónikus alapbetegsége, a legtöbben szívproblémákkal, magas vérnyomással éltek. 

A legfiatalabb áldozat 43 éves volt, alapbetegségként tüdőnagyobbodást – ez azt jelenti, hogy a tüdőben tágulatok alakulnak ki, amelyek a légcserében nem vesznek részt –, jobboldali tüdőtályogot és lépnagyobbodást állapítottak meg nála. 

A legidősebb elhunyt 96 éves volt, aki magasvérnyomás-betegsége mellett eleve tüdőproblémával, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel küzdött. 

A szombat reggeli halálozási adatok szerint a megelőző 24 óra húsz halottjából mindössze 4 volt 70 év alatti, és a legfiatalabb 62 éves volt, további 3 áldozat pedig már elmúlt 90 éves. Közülük hat embernek volt krónikus tüdőbetegsége, a magasvérnyomás-betegség is számos embernél előfordult – igaz, az idősebb embereknek sokszor eleve magasabb a vérnyomása, de ha a statisztikában feltüntették, akkor ez eleve súlyosabb lehetett –, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség is több áldozatnál előfordult. 

Az elhunytak életkora alapján feltételezhető, hogy a koronavírus ismét kezd egyre durvábban terjedni az intézményekben, annak ellenére is, hogy kórházakban és az idősotthonokban már szeptember elején elrendelték a látogatási tilalmat, és október elsején közölt pontos adatokat arról Müller Cecília, hogy hány idősotthonban és szociális intézményben bukkant fel a vírus. Akkor 25 intézményben találtak igazolt fertőzötteket, legutóbb pedig pénteken derült ki, hogy a bátonyterenyei idősotthon is gócponttá vált. 

Kapcsolódó

Rengeteg koronavírus-fertőzöttet találtak egy bátonyterenyei idősotthonban, de nem is szóltak nekik

66 gondozott és tucatnyi dolgozó tesztje lett pozitív a Nógrád megyei intézmény két telephelyén.