A kísérlet vége: börtön

2020.10.13. 14:54

Egy nógrádi férfi tizenéves korától érdeklődött a vegyészet iránt, és robbanás kiváltására alkalmas anyagokkal kísérletezett. Ismereteit bővítette, tudományos cikkeket, tanulmányokat olvasott, az interneten kutatott, azért, hogy a robbanóanyagokat alkotó vegyületeket megismerje, és azokból házilag robbanóanyagot állítson elő. Négy évvel ezelőtt próbarobbantásokat is végzett, 2017 januárjától augusztusig pedig a vádlott többféle robbanóanyagot és robbantószert készített házilag, amelyeket később lakott területen kívül fel is robbantott – olvasható az ugyeszség. hu honlapon.  

hnl 1 56
Fotó: Police.hu



A férfi lakásán 2017-ben augusztusában gyutaccsal ellátott, alumíniummal kevert ammónium-nitrátot foglaltak le, a gyutacs pedig robbanószert tartalmazott. A rendőrök lőport és egyéb robbanóanyagokat, légpuskalőszert is lefoglaltak nála. 

A vádlottal szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett robbanóanyaggal való visszaélés bűntette miatt emelt vádat. A vádlott beismerő vallomást tett, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság két év, végrehajtásában háromévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 21 éves férfit.