Nándor
3 °C
16 °C

Varga Judit: Jó lett volna, ha Věra Jourová a nyilvánosság elé áll

2020.10.13. 15:46

Vajon miért félnek a jogállamiság és demokrácia nyugat-európai „bajnokai” a nyilvánosságtól? – tette fel a kérdést Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

Az MTI beszámolója szerint Varga Judit arra reagált, hogy tájékoztatása szerint csak Lengyelország támogatta kedden Luxembourgban azt a magyar javaslatot, hogy „az átláthatóság és a valódi demokrácia jegyében legyen minden európai polgár által követhető a 27 tagállam uniós miniszterének eszmecseréje” az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről.

Vajon miért nem merik a saját polgáraik előtt nyilvánosan elmondani az Európai Bizottság elhíresült jogállamisági jelentéséről az álláspontjukat?

– tette fel a kérdést az igazságügyi miniszter, majd ismertette: a tanács eljárási szabályai szerint 20 tagállam támogatása esetén lehetett volna a napirendi pont nyilvánosan is követhető.

Ehelyett jelenleg zárt ajtók mögött vitázunk sajtószabadságról, átlátható működésről és persze a Věra Jourová felügyelete alatt összeállított és a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott 11 civil szervezet megállapításain alapuló, Magyarország kapcsán abszurd és téves megállapításokat tartalmazó jogállamisági jelentésről

– írta, hozzátéve, hogy szívesen megkérdezte volna nyilvánosság előtt, hogy az Európai Bizottság a jelentés összeállításakor miért hagyta figyelmen kívül a magyar kormány által készített összefoglalókat, háttéranyagokat.

Jó lett volna, ha Věra Jourová bizottsági alelnök a nyilvánosság előtt tud számot adni a Magyarországot és a magyar embereket támadó szavairól, és arról is beszámolhatott volna, hogy valóban háromnaponta egyeztet-e informálisan Donáth Anna momentumos EP-képviselővel. És ha igen, akkor miért nyilatkozta pár napja egy cseh napilapban, hogy nem egyeztetett a magyar ellenzékkel

– sorolta bejegyzésében Varga Judit. Meglátása szerint arra a kérdésre is választ vártak volna a magyar emberek, miért van az, hogy ami az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében „jogállamisági kockázat”, az más tagállamok esetében teljesen rendben van.

Emellett még sok kérdést kellett volna a magyar és a teljes európai nyilvánosság előtt megválaszolnia a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban az Európai Bizottságnak és a „Magyarországot előszeretettel kritizáló tagállamoknak”. Úgy tűnik, „a bátorságuk csak odáig terjed, hogy a jogállamiságot költségvetési zsarolásra használják, és előre megírt és a nyugat-európai fősodratú liberális médiában és azok magyar leányvállalatainál terített, rég lejárt panelekkel támadják Magyarországot és Lengyelországot"

– fogalmazott. 

Vajon miért félnek a jogállamiság és demokrácia nyugat-európai “bajnokai” a nyilvánosságtól? Vajon miért nem merik a...

Közzétette: Varga Judit – 2020. október 13., kedd