Müller Cecília végre elmondta, hogy kik kapnak az új magyar gyógyszerből

2020.10.14. 12:05

„Köszönöm a Richternek, hogy megfeszített munkával, nagyon gyorsan elérhetővé tette a remdesivir hatóanyagú gyógyszert, amely megfelelő időpontban, megfelelő állapotú betegnek beadva akár 50 százalékban is csökkentheti az elhalálozást, a fatális kimenetelt. Nem leszünk külföldi importra szorulva”  – hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Ismertette, hogy a mai nap 920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel  40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így a halottak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. Az aktív fertőzöttek 33, az elhunytak 44, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. Kórházban 1538 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen

A tisztifőorvos kiemelte, hogy legkésőbb október 20-ig minden praxisban lesz influenza elleni oltóanyag.

A járvány a lefolyása nagyon nagy mértékben rajtunk múlik. Ismét nyomatékosítanom kell, hogy  a szabályokat tartsuk be!

Müller Cecília elmondta, a csoportosulások elkerülése érdekében október 23-án a központi ünnepségeket mérsékelni fogják, hogy nagyobb tömegek „ne verődjenek össze”. A tisztifőorvos arra kérte az önkormányzatokat és az egyéb szervezeteket, hogy az ünnepségek megszervezésekor tartsanak önmérsékletet.

Eddig 26 ezer orvos, egészségügyi dolgozó vesz vagy vett részt elméleti és gyakorlati képzésen, a továbbképzések jelenleg is zajlanak.

Müller Cecília újságírói kérdésekre felelve elmondta, nincs ok az aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy egy édesanya megfertőzné a csecsemőjét: Magyarországon csak néhány esetet tapasztaltak, amikor az édesanya koronavírusos lett, de egyik esetben sem adta át a betegséget. Hozzátette: 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus és 641 fertőzöttet tartanak nyilván. Arról, hogy mennyire jó a vérplazma-terápia, a tisztifőorvos elmondta, ez rendkívül hatékony módja a kezelésnek: 

ha középsúlyos állapotú beteg kapja a terápiát, az is elkerülhető, hogy intenzív osztályra kerüljön. Ha már rosszabb az állapota, akkor kiegészítő gyógyszerekre is szükség van a hatékonysághoz

– fogalmazott, hozzátéve: van elegendő vérplazma, de az emelkedő esetszám miatt továbbra is gyűjti a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat.