Idén ősszel nagy lendületet kapott a balatoni borturizmus

D  VG20200808004
2020.10.18. 14:20

Még inkább felértékelődött a belföldi turizmus, mindenki ki akarja élvezni az utolsó, szabadban tölthető napokat. A szüreti mulatságok, borturisztikai rendezvények iránt 50 százalékkal nőtt az érdeklődés a tavalyi évhez képest – derült ki derül ki a Lounge Group elemzéséből, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készítettek.

Ebben segített az is, hogy az időjárás kegyes volt a szüretelőkhöz például a Balatonboglári borvidéken, bár lassan a végéhez közeledik a betakarítás. A szakemberek szerint a szőlő ugyan kevesebb a szokottnál, de a minősége jó. Országh Bernát borász is azt tapasztalja, hogy tavalyhoz képest több turista keresi fel pincéjét – írja a sonline.

Borkóstolóra érkeznek a legtöbben, amit egy vacsorával szeretnek összekötni. Leginkább fiatal baráti társaságok, családok érdeklődnek, akik vendégházunkban 1-2 napot töltenek péntektől vasárnapig. 

– mondta el a balatoni borász.

A friss felmérés szerint a 18–29 évesek, a magasabb iskolai végzettségűek, illetve a fővárosban vagy megyeszékhelyeken élők voltak azok, akik az átlagosnál nagyobb arányban keltek útra az ismert borvidékek felé.

Szüret idején a turisták szívesen felkeresik a Balaton körüli borvidékeket. A hétvégén Balatonlellén, a Kishegyen tucatnyi borász és vendéglátós kezdeményezésére tartják meg a Nyitott Pincék rendezvényt, ahol már újbort is kóstolhatnak az érdeklődők.

(Borítókép: Szőlő a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án. Fotó: Varga György / MTI)