Szabina
-2 °C
15 °C

Újabb fekete nap: 33 halottja volt a járványnak az elmúlt 24 órában

2020.10.18. 09:28

Vasárnapra virradóra 1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID–19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – derült ki a koronavirus.gov.hu oldal friss adataiból. A negatív rekordot az előző 24 órában azonosított 1791 fertőzött tartja. 

Az elmúlt 24 órában 33 áldozata volt Magyarországon a járványnak, így összesen 1142 fő hunyt el tavasz óta koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedésben. A legfiatalabb áldozat 57 éves volt, és több krónikus alapbetegséggel küzdött. 

A friss adatok szerint 14 088-ra emelkedett a gyógyultak száma.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 31 060 FŐ.

Az aktív fertőzöttek 31, az elhunytak 41 és a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

1712 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 179-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

A kórházi ápolásra szorulók száma emelkedett a szombat reggeli 1693 főhöz képest, de a lélegeztetőn lévők száma csökkent a tegnapi 185 főről. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van, Orbán Viktor pedig pénteken arra kérte a magyar családokat, hogy most ne tervezzenek külföldi síelést. Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnapi nyilatkozatában pedig arról beszélt, hogy nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járványba, fontos, hogy a lakosság továbbra is megtegye az egyéni védőintézkedéseket, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni – nyomatékosította a hivatalos tájékoztató oldal. 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

Pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta,

EDDIG 60 IDŐSOTTHONT ÉRT EL A KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON, ÖSSZESEN 707 FŐ TESZTJE LETT POZITÍV, ÉS JELENLEG, A MÁSODIK HULLÁMBAN A GYÓGYULTAK SZÁMA 55 FŐ.

Az idősotthonoknak mintegy 4 százalékába jutott be a vírus. Az érintett intézményekből 12-ben egyetlen pozitív gondozott van, 28-ban a pozitívak száma nem haladja meg a 10 főt, és hat olyan hely van, ahol 30 ember fertőzött.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.  Ha egy szociális intézményben vagy bárhol, más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangzik a kormányzati tájékoztató portál híre.

  Illusztráció: Átló Koronamonitor