Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Fogalmuk sincs az orvostanhallgatóknak, hogy mit akar tőlük az Országos Mentőszolgálat

2020.10.29. 07:11

Napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte – írta meg nemrég az Index. A hír megjelenése után nem sokkal levélben megkereste szerkesztőségünket egy végzős orvostanhallgató, aki azt írta, hogy bár nem nagy örömmel olvasta a hírt, legalább támpontot kaptak a szerdai káosz után.

Egyike vagyok a végzős hallgatóknak, akiket ma délelőtt értesítettek, hogy csütörtök reggelig válaszolnunk kell az OMSZ felhívására. A tanulmányi osztálytól kapott levélben annyit írtak, hogy szállást és ételt biztosítanak. Szerintem sokunk az ön cikkéből tájékozódott, hogy mire is kellünk, amit nem tartok fairnek 

– fogalmazott olvasónk, és hozzátette, 

az egésznek van egy katonai behívó jellege, ugyanis nem tudjuk, hogy hova, mikor, mennyi időre küldenének bennünket. Úgy érzem, talán az érintetteket beavathatták volna, hogy mi készül, mert nem elvárható, hogy anonim parancsokat teljesítsünk.

Kiemelte azt is, hogy péntekre már jelentős számú hallgatót várnak betanításra, és bár a kérvényben, amit kaptak, lehet nemet mondani, de „az a hír járja”, hogyha nem jön össze a szüksége létszám, bárki behívható. 

Megjegyezte, hogy csoporttársai általános álláspontja, hogy amint pontosan megtudják, hogy mi a feladatuk, illetve hogy hova és mennyi időre küldenék őket, akkor kötelességtudatból menni fognak. Olvasónk a következőképpen summázta a történéseket:

Csak szerettem volna egy kis felvilágosítást adni, mennyire nem tájékoztatnak bennünket és kicsiben zajlik az, ami a MOK-kal és az orvosokkal általában.

Korábban az MTI nyomán írtunk arról, hogy Győrfi Pál szerint annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjanak teljesíteni, a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte.

Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja.

A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képzi ki.