2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Csehország 0

Fürjes Balázs Karácsony Gergelyről: Városvezetésből elégtelen, panaszkodásból jeles

2020.10.31. 18:08

Jövő hét elején egyeztethet az Orbán-kormány a fővárosi önkormányzattal azoknak a  beruházásoknak az átvételéről, amelyekkel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy finanszírozási gondok vannak. Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egyelőre hatvanmilliárd forinttal tehermentesítenék a fővárosi büdzsét, de a lista felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy a kabinet kész átvenni a korábban szóba került beruházásokon kívül más projekteket is.

Az államtitkár azt mondta, hogy a főpolgármester a város fejlesztését adóemeléssel, megszorításokkal és Budapest eladósításával fedezné, de ezzel az Orbán-kormány nem ért egyet.

Ezt nem támogatjuk, ezek csak növelik a bajt. Az adósságot később kamatostul kell visszafizetni, ami elvonásokat eredményez. Az adóemelés csökkenti a vállalkozások bevételét, és elbocsátásokhoz vezet. A megszorításoknak a munkavállalók, a családok isszák meg a levét. A mi javaslatunk lényege: fejlesszük együtt Budapestet, de adóemelés, eladósodás és megszorítások nélkül.

Elmondta azt is, hogy a kabinet átvállalná a pesti rakpartok megújítását, kifizetnék és befejeznék a Biodómot, megvalósítanák a budai siklót, meghosszabbítanák a budai fonódó villamoshálózatot, és bővítenék az Etele téri buszpályaudvart is. Ezekkel kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni az alábbiakat:

Garanciát adunk Karácsony Gergelynek: a fejlesztések terveit közösen véglegesítjük, és csak olyan tervek szerint építünk, amiket a főpolgármester jóváhagy.

Karácsony Gergely elmúlt egy évével kapcsolatban a lesújtó szót használta. 

Nehéz azokkal vitába szállni, akik így értékelnek: városvezetésből elégtelen, panaszkodásból jeles.

 – summázta az államtitkár.