Minden hetedik embernek jut csak influenza elleni oltás

DEBRE20161123057
2020.11.04. 16:32 Módosítva: 2020.11.04. 17:58

Megrohamozták a háziorvosokat az influenza elleni védőoltásért. A vakcinát már október 20-tól lehet kérni a háziorvosoktól. Az elsők között adatta be Orbán Viktor miniszterelnök, aki Facebook-posztban számolt be arról, hogy a védettséget jelentő oltást megkapta. Akkor azt üzente:

Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!

Október végén már a kormányhivatalokba is megérkeztek a gyermekeknek szánt influenzaoltások. Már akkor többen jelezték, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina. Ugyanakkor a magyar gyógyszer-nagykereskedők is hiába próbáltak, nem tudtak további influenza elleni vakcinát beszerezni.

Ugyanis az influenza elleni védőoltás iránt a kereslet nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában megnövekedett a koronavírus-járvány miatt. Korábban 1,3 millió ingyenes vakcina állt rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók számára, az idén viszont sokkal többre lesz szükség, miután a kormány  ingyenessé tette az oltást mindenki számára.

És éppen ez a gond. Mivel a kormány ugyanannyi védőoltást rendelt mint tavaly, így a rendelkezésre álló mennyiség valószínűleg nem lesz elegendő – erről már  Lantos Gabriella egészségügyi szakember számolt be az Indexnek. 

tudomásom szerint elfogyott a védőoltás egy csomó háziorvosnál, és új vakcinákhoz sem fognak hozzájutni. Az elosztóközpontokban, a raktárakban fel sem veszik a telefont, ezért a háziorvosok azt sem tudják, hogy mikor lesz.

Ezért egyelőre csak a veszélyeztetettek, a várandósak, az idősek és a krónikus betegek kapják meg az oltást. Ráadásul a magánegészségügy sem jelent megoldást, ugyanis a kormány hatósági úton lefoglalta a készleteiket.

Ez a lépés a Budai Oltócentrum számára nem jelent anyagi veszteséget, morálisat annál inkább. Béres Zsuzsanna, az Oltócentrum vezetője arról számolt be, hogy hosszú évek óta kialakult egy törzskörük, akik évről évre felkeresik az intézményüket, az influenza elleni oltás beadásáért. Az Oltócentrum eleinte más időpontokra szervezte át az oltás beadását – abban bíztak, hogy később hozzájuthatnak az oltáshoz –, de  erről le kellett mondaniuk. 

Markáns véleménye van Lantos Gabriellának a helyzetről:

Túl jó volt a kommunikáció, és hihetetlen gyenge a szervezés.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke sem látja biztatónak a helyzetet. Póta György szerint sem lesz elegendő mennyiség a vakcinából. A szakember szerint már alig van a háziorvosoknál oltóanyag. 

Póta György szerint idén a két járvány egyidejű megjelenése miatt nagyobb jelentősége van annak, hogy a rizikócsoportok megkapják-e az influenza elleni védőoltást. 

Általában egy praxisban 1000-1100 gyermek van, és mindössze 40 vakcina áll a GYerekháziorvosok rendelkezésére

– mutatta be a lesújtó helyzetet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Lantos Gabriella szerint legalább 3-4 millió vakcinára lenne szükség az országban, de 1,4 milliónál többről senki sem tud. 

Arra a kérdésre, hogy van-e realitása a vakcina legyártásának Magyarországon, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kijózanító választ adott.

Az oltóanyag-gyártás hosszú hónapokat vesz igénybe, egy bonyolult, kontrollált procedúra, amit nem lehet egyik hétről a másikra véghez vinni, még akkor sem, ha a gyártáshoz szinte minden adott. Ha most lehetőség lenne az oltóanyag-gyártás elindítására, legkorábban csak áprilisban tudnák az első oltásokat beadni, amikor már okafogyottá válik.

A neheze még csak most jön

Lantos Gabriella szerint  bár a koronavírus nagyon komoly áldozatokat hoz Magyarországon,

de ma még nincs annyi áldozat a Koronavírusnak, mint egy közepes influenzának szokott lenni.

A szakember emlékeztetett arra, hogy egy közepes influenza járvány szövődményeiben 3-5 ezer ember hal meg Magyarországon, a jelenlegi adatok szerint kevéssel haladta meg  kétezret a koronavírus hazai áldozatainak a száma. De sajnos várhatóan november végére meg fogja haladni a koronavírusban elhalálozottak száma az ötezer főt, amivel már minden influenzaszezont túl fog szárnyalni.

(Borítókép: Influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek egy háziorvos 2016-ban. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)