Sokan látnak esélyt az otthonfelújítási támogatásban

2020.11.05. 16:59

A családi házban élő szülők, vagyis a potenciális célcsoportnak tartott emberek 72 százaléka lát esélyt arra, hogy felhasználja azt az állami támogatást, ami a jövő év elejétől az otthonok felújításához lehet igényelni – derül ki egy friss kutatásból.

A kutatásban résztvevők közül sokan 30 évnél idősebb házban élnek. Legnagyobb arányban – a válaszadók több mint háromnegyede – a belső falazat rendbetételét tartaná a legfontosabbnak, csaknem ugyanilyen arányban 72 százaléknyian azt mondták, hogy a tetőn és a külső homlokzaton is lenne mit javítani. Ami a kért összeget illeti, a felmérés szerint a legtöbben 56 százaléknyian kétmillió forint vagy az alatti állami forrás lehívásában gondolkodnak.

Az Orbán-kormány új akcióterve szerint jövőre a legalább egy gyereket nevelő családok lakás felújításhoz a kiadásaik 50 százalékáig, maximum 3 millió forintig, állami támogatást igényelhetnek vissza. 

Sokan idősebb házban élnek, de ez nem jelenti azt, hogy tetőfelújítás esetén például minden szerkezeti elemet cserélni kellene. Lehet olyan cserepet is választani, ami magas esztétikai élményt nyújt és műszakilag is tökéletesen megfelel az eredeti szerkezetnek. Így a háztulajdonos számára összességében a rekonstrukció költségszempontból jóval előnyösebb lehet, mint más megoldások

– mutatnak rá a Wienerberger Téglaipari zRT. szakértői. Azt is tanácsolják, nem érdemes kapkodni, a felújítási munkálatok előtt érdemes tájékozódni a legkedvezőbb megoldásokról.