Fekete-Győr Andrással kampányol a székely nemzeti régió támogatásáért az Írdalá.hu

BJASZ20200701020
2020.11.06. 18:02
Szombat éjfélig gyűjtik a szignókat. Jobb, bal és liberális politikusok is mozgósítanak, de most határon túli aláírásokra van szükség.

Az európai uniós aláírásgyűjtés célja, hogy a nemzeti régiók közvetlenül kaphassanak kohéziós, felzárkóztatási támogatásokat az Európai Uniótól. A kezdeményezés a székelyek mellett a katalánokat és a baszkokat is erősítené.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiók ügyében indított petíciójának sikeréhez 2 millió aláírást kell gyűjteni legalább 7 uniós tagállamból. Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni a szükséges támogatói aláírások számát. A további célországok között szerepelt Szlovénia, Horvátország, Svédország és Litvánia. Őket követte a kispadon Spanyolország, majd a sereghajtók: Lengyelország és Olaszország.

Egységben az erő 

A magyar politikusok között nemzeti egység alakult a nemzeti régiók támogatására. Varga Judit igazságügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is támogatta a kezdeményezést. 

Magyarországról 797 856 aláírás gyűlt össze péntek délutánig, ami 5 százalékkal lépte túl a támogató nyilatkozatok minimálisan előírt számát. Szlovákiában és Romániában is megvan a szükséges számú szignó, viszont a többi országban rosszul áll a petíció.

Főként Horvátországban érdemes a rokonakat, ismerősöket buzdítani arra, hogy írják alá online a támogatást. Déli szomszédunknál 4940 támogatás jött össze eddig, és az Európai Polgári Kezdeményezés alapján 8250 kellene, ami nem sok.

A litván kontaktokat is érdemes felkeresni, a balti ország 7147 támogatást adott le eddig, és már csak 1103-ra lenne szükség, amihez elég egyetlen falut felrázni.

Svédországban sem behozhatatlan az aláírások száma, ott a támogatások fele már megvan. Közel 7500 támogatás érkezett meg péntekig, még egyszer ennyi kellene, 15 ezer.

Az ausztriai magyaroknak 11 ezer támogatót kéne meggyőzni. Máltán 4400-at, Észtországban 3900-at. Spanyolországban a támogatások több mint fele megvan, 24 ezer aláírással, viszont 16 ezer további állampolgárt kellene meggyőzni.

Ugyanezek az információk a kezdeményezés angol nyelvű honlapján keresztül is elérhetők. Így Facebookon gyorsan lehet a külföldi ismerősöket buzdítani.

Borítókép: MTI Fotós: Jászai Csaba