Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

A veszélyhelyzet alatt rugalmasabbak lesznek a távmunka szabályai

2020.11.12. 08:00

„Biztonságosabbá teszik a munkavégzést, csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken a távmunka veszélyhelyzet időtartama alatt rugalmasabbá váló szabályai” – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Innovációs és Technológiai Minisztérium Indexnek eljuttatott közleményben az olvasható,  a kormány rendelete értelmében a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

AZ ÁTMENETI SZABÁLYOZÁS ÍGY HOZZÁJÁRUL AHHOZ, HOGY A VÁLLALKOZÁSOK A  KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT ELRENDELT VESZÉLYHELYZET ALATT IS TALPON MARADJANAK, EZZEL VÉDI A MAGYAR GAZDASÁGOT ÉS MUNKAHELYEKET.

Mint írják, a kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára.

A KORMÁNY RENDELETE ÉRTELMÉBEN A VESZÉLYHELYZET IDŐTARTAMA ALATT A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE TÁVMUNKAVÉGZÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSAITÓL ELTÉRŐEN IS MEGÁLLAPODHATNAK, AMI MINDKÉT FÉL ÉRDEKEINEK ÉRVÉNYESÜLÉSÉT SEGÍTI.

E  rendelkezés számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

  • A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.
  • A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét.
  • A cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében.

A kormány a magyar emberek munkahelyeinek megtartását az eredményes gazdaságvédelmi intézkedések, bértámogatások mellett rugalmas munkajogi szabályokkal is támogatja – írják.