Brazil hadszíntéri szállító repülőt vesz a honvédség

2020.11.17. 21:17

Brazil gyártmányú, sugárhajtású hadszíntéri szállító repülőgépeket vásárol a brazil Embraer vállalattól a Magyar Honvédség, amely fejlesztéssel teljessé válik a haderő légiszállítási képessége. A két KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről a mai napon aláírt szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével – tájékoztatta az MTI-t a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

A megállapodás értelmében a honvédség úgynevezett rámpás szállítógépeket kap, ez a kialakítás megkönnyíti a nagyobb méretű terhek, sőt akár maximum 23 tonna súlyú harcjárművek szállítását is. A nagyméretű terhek, katonai felszerelések, járművek és személyi állomány akár 80 felszerelt katona vagy 60 ejtőernyős célba juttatására. A futóművek különleges kialakítása révén a gép alkalmas betonozott repülőtéren kívüli rossz minőségű terepviszonyok közötti fel- és leszállásra, továbbá ejtőernyős légideszant műveletek kiszolgálására is. Felszereltsége lehetővé tesz vészhelyzeti kimenekítést, illetve nagy létszámú beteg- és sebesültszállító feladatok végrehajtását.

Ráadásul a KC-390-es típus alkalmas harci repülőgépek légi utántöltésére, valamint saját hatótávolságának és repülési idejének növelése érdekében üzemanyag felvételére repülés közben, így a honvédség új képességgel is bővül, amely ráadásul a régióban sincs máshol.

2023–24-ben megérkeznek Magyarországra a nagyméretű terhek hadszíntéri célba juttatására is alkalmas KC-390-esek. Ezzel teljessé válik a honvédség légi szállítási, kimenekítési, légideszant és légi utántöltő képességének fejlesztése. Az elmúlt években sokoldalú flottát szereztünk be a haderőnek, amellyel a felmerülő feladatok legszélesebb spektrumát tudjuk biztosítani nemzeti keretek között, szuverén módon

– nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Jackson Schneider, az Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott:

Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország kormánya és a Magyar Honvédség termékünket, a piacon fellelhető legkorszerűbb többfeladatú szállítógépet választotta. Portugáliát követően Magyarország a második európai ország és NATO tagállam, mely a KC-390 mellett döntött. Egy kiemelkedően hatékony repülőgéptípusról van szó, köszönhetően a sebesség, a hasznos terhelés és a többfeladatúság példátlan kombinációjának.

A vásárlással lehetővé válik a kiöregedett An-26 Ancsák régóta esedékes leváltása.