Használt jármű vételekor nem árt átnézni a hitelbiztosítéki nyilvántartást

2020.11.17. 13:08

Már több mint 650 ezer bejegyezést tettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, amelyből kiderül, terhel-e egy vagyontárgyat, például: gépjárművet – zálogjog, lízing vagy más biztosítéki célú jog. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) azt ajánlja, hogy ha valaki használt autó vagy más értékes gép, eszköz vásárlására készül nézze át a kamara által működtetett nyilvántartást. 

Az adatbázishoz ingyenesen hozzáférhet bárki és abból megtudhatja, hogy a kinézett gépet, járművet terheli-e zálogjog, lízing vagy más biztosítéki célú jog. Sokan ráfáztak már, mert a vásárlásuk után kártérítés nélkül lefoglalták és elárverezték a frissen szerzett tulajdonukat.

A kamara emlékeztet rá, hogy a 2014-ben létrehozott, és azóta folyamatosan bővülő nyilvántartás rendkívül hasznos lehet, hiszen sokan szándékosan elhallgatnak információkat az eladásra kínált vagyontárgyukról, például egy autóról, mondjuk azt, hogy azt lízingeli és az még nem járt le. 

Arról is tájékoztat MOKK, hogy mivel az adásvételi szerződés feltétele a nyilvántartásba vétel, a vásárló addig nem fogja megkapni a vagyontárgyat, míg be nem regisztrált a rendszerbe. E regisztrációt a közjegyzőnél lehet megtenni. 

Kapcsolódó

221 embert vert át az interneten egy somogyi nő

Valótlan hirdetésekkel verte át a vevőket, de végül lebukott.