Müller Cecília: Van az az egészségügyi állapot, amikor nem tudunk életet menteni

2020-11-17 11 34 37-M1 élő   MédiaKlikk.png
2020.11.17. 12:05

A koronavírusban eddig elhunytak mintegy 7 százalékának nem volt alapbetegsége, kísérőbetegsége – mondta el Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos ismertette, hogy 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett. A koronavírus legfiatalabb áldozata tegnap egy 25 éves fiú volt.

Egy rendkívül fiatal életet veszítettünk el. Huszonöt éves volt a legfiatalabb elhunyt, és 95 éves volt a legidősebb áldozat tegnap

– mondta el a tisztifőorvos. Hozzátette: a koronavírus-fertőződés általában kísérő betegségként jelenik meg. Hangsúlyozta, jellemzően továbbra is azt a betegcsoportot, illetve idős embereket kell védenünk, akikre a legnagyobb veszélyt jelenthet a vírus. Kérte, hogy a szabályoknak mindenki tegyen eleget. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a járvány ezen szakaszában rendkívül fontos, hogy az egészségügy ellátórendszer terhét csökkentsük, hiszen egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépen jelenleg 576 koronavírusos beteg van. Müller Cecília kiemelte: továbbra is rendkívül fontos a vérplazmaadás, de egyelőre nincs elegendő jelentkező.

Az első hullám alatt is többször beszéltünk a vérplazmaadásról. Ez egy rendkívül jeles cselekedet. Aki átesett a fertőzésen, plazmaadással segíthet a súlyos betegeken, természetesen majd eldöntik a szakemberek, szakorvosok, hogy alkalmas-e az adott gyógyult arra, hogy segítsen. A plazmát adni kívánóknak 10 százaléka rendelkezik olyan ellenanyaggal, amelyet fel tudnak használni a gyógyításban

– hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy 

sajnos van az az egészségügyi állapot, amikor a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudják megmenteni a fertőzöttek életét, vagy valamilyen alapbetegség, vagy más súlyosbító körülmény miatt. 

Müller Cecília ismertette: a laborvizsgálatok számát tegnap adatkésés miatt nem tudta ismertetni, így a mai napon közölt szám tartalmazza a hiányzó tegnapi adatmennyiséget is. Eszerint az elvégzett PCR-vizsgálatok száma több mint 27 ezerrel nőtt az elmúlt 24 órában. Müller Cecília ismertette, hogy a gyorstesztelést az Országos Mentőszolgálat koordinálja, a pácienst vagy tesztelik az otthonában, vagy szűrőbuszhoz irányítják. Ismertette azt is, hogy az uniós országok átlagában a fertőzöttek és az elhunytak esetében Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.

Még nem értünk a járvány csúcsára

– fogalmazott Müller Cecília, hiszen a szennyvízvizsgálati adatokból látszik: több városban is emelkedett a koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Azért, hogy „a helyzet ne legyen ennél is rosszabb, meg kell előznünk a fertőződések továbbadását és a magunk megfertőződését muszáj megelőznünk” – mondta. 

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: képernyőkép / m1)  • Tippek
  • Hírek