Két év alatt 35 órát töltött rendőrségi helikopteren Szijjártó Péter, az összköltség 9,5 millió forint is lehet

2020.11.19. 08:57

Két év alatt 35 órát töltött a Készenléti Rendőrség MD 902 Explorer típusú bőrüléses helikoptere fedélzetén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ennyi idő alatt  a helikopter kétmillió forint értékű üzemanyagot használhatott el, az tárcavezetői helikopteres utazások összköltsége pedig elérheti a 9,5 millió forintot is – írja a Népszava

Szijjártó Péter hét utazása során idén 18 órát és 15 percet, tavaly pedig szintén hét utazás alkalmával 16 órát és 44 percet töltött – közölte a lap adatigénylésére válaszolva az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Azt azonban nem árulták el, hogy az utazások mennyibe kerültek, ugyanis a rendőrség nem dokumentálja egyenként, hogy adott út mennyibe került. 

Szíjjártó Péter helikopterrel érkezik 2020. szeptember 4-én, pénteken a magyar-román határra.
Szíjjártó Péter helikopterrel érkezik 2020. szeptember 4-én, pénteken a magyar-román határra.
Fotó: Szíjjártó Péter / Facebook

A helikoptertípus technikai leírása a gyártó honlapján fent van, ebből pedig kiderül, hogy a helikopter óránként 65 gallon, azaz 246 liter üzemanyagot fogyaszt, ehhez pedig az üzemanyagot literenként nettó 222 forintért szerezték be. 

Ezek alapján számolta ki a Népszava, hogy a külgazdasági és külügyminiszter repülései közel egymillió forintos kerozinköltséggel jártak, a tavalyi utak ára pedig megközelítette a 900 ezer forintot. Szakmai körökből származó információik szerint egy ilyen gépet nagyjából félmillió forintért lehet óránként bérelni, ennek 60 százaléka az üzemeltetési költség, 40 százalék pedig az üzemeltető haszna. 

Ha csak a 450 ezer forintos összeg 60 százalékával számolunk, mint repülési költséggel, akkor Szijjártó 2019–2020-as utazásai akár 9,5 millió forintba is kerülhettek

– fogalmaztak a cikkben.