Öt és 100 millió forint közötti támogatást igényelhetnek a magyar divatipari vállalkozások

2020.11.24. 08:24

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár közölte, hogy hétmilliárd forintos keretösszeggel új pályázat jelenik meg a magyar divat- és dizájnipari vállalkozások versenyképességét növelő fejlesztések támogatására. A támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében lehet igényelni. 

Rákossy kiemelte, hogy a pályázat célja az ágazat mikor-, kis- és középvállalkozásainak technológiai fejlesztéseinek megsegítése. A konstrukció feltételesen visszatérítendő támogatási formát alkalmaz, tehát a pályázó teljesítményét a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban összevetik a beadáskori állapottal. Az előre meghatározott eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól, így akár vissza nem térítendővé válhat a teljes összeg.

A megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező dizájn- és divatipari mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 150 millió forint közötti összeget igényelhetnek technológiai fejlesztésre, bérköltség-támogatásra, iparjogvédelmi tanácsadásra és marketingtevékenységre, mondta az államtitkár.

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást. A »Divat és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása« című pályázatra a támogatási kérelmeket 2021. január 5-én 9.00 órától lehet majd benyújtani.

– ismertette Rákossy.