Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Kásler Miklós: A sport támogatása a járványhelyzet idején is fontos

2020.11.24. 18:37

A járványhelyzet okozta nehézségek a sportban is jelentkeztek, de a kormány igyekszik segítséget nyújtani a sport minden területén – közölte éves beszámolójában az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén. Kásler Miklós az MTI szerint elmondta:

a sport állami támogatása 2010-ben 17,8 milliárd forint volt, 2020-ban viszont az EMMI-fejezeten belül már 127 milliárd forint szerepel erre a célra a tao-támogatások nélkül.

Számos sportág-fejlesztési program indult el: az állam 16 kiemelt sportágat támogatott 2020-ban az olimpiai évre tekintettel 8,5 milliárd forinttal – mondta a miniszter, hozzátéve: a koronavírus-járvány miatt elmaradt versenyekre, edzőtáborokra odaítélt forrásokból az állam 20 százalékot visszavont.

A felzárkóztató sportágak támogatására idén 400 millió, míg a feltörekvő sportágak tehetséggondozó programjának harmadik ütemére 125 millió forintot különítettek el.

Kásler Miklós közölte azt is, hogy elkészültek a különböző sportágak rövid és hosszú távú jövőjét meghatározó ajánlások, és szoros az együttműködés a felsőfokú sporttudományos képzést folytató intézményekkel, elsősorban a Testnevelési Egyetemmel, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemmel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a Magyar Edzők Társaságával.

A Testnevelési Egyetem nemrég megnyílt Sport-táplálkozástudományi Központja vizsgálja a sportolók által használt étrend-kiegészítőket, továbbá 35-féle anabolikus szteroid, 23-féle stimuláns narkotikum, valamint 9-féle potencianövelő szer kimutatását végzik

– közölte. Folytatódik a tehetséges, utánpótlás korú sportolókat 200-féle mozgásformát támogató Hiszek Benned Sport Program: a negyedik ütem 60 nyertes pályázata több mint 300 millió forintban részesül. A kis és közepes sportegyesületek utánpótlás-nevelését támogatandó idén 250 millió forintot kapott 419 sportszervezet, a sportiskolai programra pedig a tárca 2020-ban 290 millió forint támogatást biztosított – olvasható a közleményben.

Kásler Miklós emlékeztetett arra is, hogy a sportakadémiai rendszer kidolgozásáról szóló kormányhatározatok alapján az EMMI 2019 decemberében három sportág – labdarúgás, kézilabda és kosárlabda – 20 államilag elismert sportakadémiájával kötött négy évre szóló együttműködési szerződést. Tíz labdarúgó-akadémia összesen 5 milliárd forintban részesül, hat kézilabda- és négy kosárlabda-akadémia ugyancsak 5-5 milliárd forintot kapott. Mint kiemelte, rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és iskolai, óvodai tornatermek építése: ez 215 intézményt érint, 2020 nyaráig 73 beruházás fejeződött be.

A kiemelt beruházások közül a miniszter megemlítette a Budapesti Pályafejlesztési Programot, amelynek része például a rákosmenti csarnok vagy Belváros-Lipótváros sportközpontja és tanuszodája is, Gödöllőn pedig uszodaberuházást támogat a kormány – közölte Kásler Miklós.  • Vennék
  • Hírek