Elkezdődött a pedagógusok tesztelése, egy debreceni iskolában 9 tanár pozitív

2020.11.24. 21:19

Megkezdődött hétfőn az iskolai és óvodai, bölcsődei dolgozók ingyenes tesztelése országszerte. Azonban nem minden dolgozó vett részt a tesztelésen: a kisteleki óvodában például csak a dolgozók 57 százaléka teszteltette magát.

A település polgármestere az RTL Híradójának nyilatkozott, mint mondta, megdöbbentette, hogy az óvónők és a dajkák alig több mint fele akart tesztet. Végül az 54 dolgozóból 38-an mentek el a szűrésre, ketten pozitív tesztet produkáltak. Egy debreceni iskolában ennél nagyobb volt a baj: 9 pedagógusnak lett pozitív a koronavírustesztje, emiatt rendkívüli szünetet rendeltek el az iskolában. Müller Cecília országos tisztifőorvos a csatorna kérdésére elmondta: nem gondolják, hogy kötelezőnek kellene lennie a tesztelésnek, ajánlják és javasolják mindössze. 

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) szerint azért nem élnek sokan az ingyenes tesztelés lehetőségével, mert a pedagógusok csak akkor kapnak 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítható, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg – ennek hiányában csak 60 százalék jár.