Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Müller Cecília: Ahogy nő a gyerekek életkora, úgy nő köztük a fertőzöttek száma is

D MTI20200414001
2020.11.25. 12:07

Egy hét alatt hét százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak életkora 76 év, a gyógyultak átlagéletkora 40 év – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos ismertette, hogy 3806 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 7718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 106, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4114 főre emelkedett. Müller Cecília elmondta: az elhunytak között fiatalak és idősek is vannak, de 

továbbra is jellemző, hogy a több megbetegedéssel küszködő időseket veszítjük el, ha elkapják a fertőzést. 

A tisztifőorvos kiemelte: fontos számadat, hogy jelenleg majdnem nyolcezren vannak kórházban, ez még mindig emelkedő tendencia. Mint mondta, ez az egészségügyi ellátórendszer terhelését mutatja, majd hozzáfűzte: az egészségügyi dolgozók tesztelése folyamatosan zajlik, az eredményekről később adnak tájékoztatást. A tisztifőorvos elmondta, a 47. héten a 46. héttel szemben 

7 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak.

A koronavírusos betegek 54 százalékban nők, 46 százalékban férfiak. Hangsúlyozta: minden erejükkel azon vannak, hogy a járvány terjedését lassítsák. Keddtől érvénybe lépett az idősek vásárlási sávja. Ez egy védett idősáv, amikor csak a 65 év felettieknek biztosítanak lehetőséget, hogy az üzletekbe menjenek.

Visszatérve a járványügyi adatokra, Müller Cecília elmondta: az életkor szerinti megoszlás a 47. héten is hasonló volt az előző héthez, hetekhez.

Hatodik hete azonos adatokról tudunk beszámolni. Továbbra is a 40–49 éves korosztály a legveszélyeztetebb, több mint 40 ezren fertőzöttek meg ezen korosztályból. A 65 év felettiek körében mintegy 16 százalékos reprezentációt találunk, míg a 15 év alatti korosztály 4,1 százalékkal képviselteti magát a fertőzöttek között. Ez az arány nemigen változik, tulajdonképpen állandónak mondható

– tájékoztatott a tisztifőorvos. Hozzátette: az egy-két évesek körében a legalacsonyabb a megbetegedések száma, mindössze 141 főnél igazoltak fertőzöttséget. 

Azonban ahogy nő a gyerekek életkora, úgy nő a fertőzöttek száma is: a 6–9 évesek körében 365 fő fertőzött, a 10–14 éves korosztályban pedig 968 igazolt fertőzött jut 100 ezer azonos korcsoportú gyermekre. 

Müller Cecília kiemelte: a települések 91 százalékán felbukkant már a koronavírus, de mint mondta,

nyilvánvaló, hogy most már mindenütt regisztrálnak fertőzötteket.

Ismertette, hogy a 47. héten regisztrált új fertőzöttek száma területileg a következőképpen oszlik meg: 18,5 százaléka a fővárosban, 12,6 százaléka Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a fertőzöttek közel 8 százalékát azonosították. Ismét Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb új esetet, egy százalék volt az új fertőzöttek aránya. Mint Müller Cecília elmondta:

Ha dinamikájában vizsgáljuk ezeket a számokat, tehát a két hetet összehasonlítva, a fertőzöttség mértékében elmondhatjuk, hogy Zala megyében nőtt leginkább az esetek száma, csaknem 86 százalékkal, Fejér megyében 71, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 százalékkal emelkedett. Jó hír, hogy Nógrád megyében 51 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak.

Müller Cecília hozzátette: az „abszolút számok szerint”, tehát a járvány kezdete óta a fővárosban 41 ezer, Pest megyében 23 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 12 ezer fertőzöttet regisztráltak. Az elhunytak átlagéletkora 76 év, a gyógyultaké 40 év.

A tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta, az influenzajárvány még nem kezdődött el Magyarországon, a figyelőszolgálat folytatja tevékenységét a 40. héttől. A háziorvosok a lakosság 20 százalékát képviselik, mintát vesznek a garatból, és laborban vizsgálják. Eddig egy B típusú törzset tudtak kimutatni, egy úgynevezett rhinovírust – mondta. Arra a kérdésre, hogy van-e kontaktkutatás a pozitív pedagógusok esetében, és hazaküldik-e az osztályaikat, a tisztifőorvos elmondta: 

A pozitív mintát adó pedagógusokat izolálják, majd jelentkezniük kell a háziorvosuknál. A hatóság így értesül a fertőzésről, és ekkor kezdődhet a kontaktkutatás. Mindig az adott helyzetben dől el, hogy kit tekint a hatóság szoros kontaktnak. Az iskolák vagy az érintett osztályok sorsáról az oktatási hatóság dönt.

Borítókép: Müller Cecília egy korábbi sajtótájékoztaton – MTI Fotós: kormany.hu  • Vennék
  • Bankszámla