Rezidensszövetség: kétséges az új szerződések aláírása

2020.11.25. 11:50
A rezidensszövetség javasolja: az egészségügyben dolgozó házaspár egyik tagját lehessen csak kirendelni, és túlóradíjban is emelt összeget kapjon.

A Magyar Rezidens Szövetség felhívta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) figyelmét, hogy az egészségügyi dolgozók nem tudnának kellő szinten a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, ha az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek. A rezidensszövetség felmérése szerint a rezidens orvosok fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését.

A kórházi osztályokon a napi munka oroszlánrészét a rezidens orvosok végzik. Az ő munkájuk nélkül nemcsak járványhelyzetben, de „békeidőben” is elképzelhetetlen a kórházak működése. Most a különleges jogrend alapján átmenetileg rendeleti úton is be lehet vezetni az új bértáblát, és felül lehet írni a törvényben elégedetlenséget kiváltó pontokat, vagy el lehet tolni azok bevezetését. Ám a felmérést kitöltők is egyértelműen kifejezték: hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség. A megígért béremelés viszont addig sem tűrhet halasztást – áll a rezidensszövetség Indexnek megküldött közleményében.

A rezidensszövetség szerint a most érvényes szabályok garantálják a járványellátás helyszínén is a munkaerőforrást. Az érdekképviselet az átvezényléssel kapcsolatban szorgalmazza, hogy az időtartam számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon, akit tehát például november–decemberben kirendeltek, azt ne lehessen rögtön az új év elején is. Javasolják azt is, hogy az egészségügyben dolgozó házaspár egyik tagját lehessen csak kirendelni.
A lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér (ahogy a kormány új tervezete tartalmazta), hanem az ügyeleti és túlóradíjak is emelt összegben járjanak – olvasható a közleményben.