Merkely Béla szerint március-áprilisra túl lehetünk a járványon

2020.11.28. 16:55

A Semmelweis Egyetem rektora is átesett a koronavíruson. Merkely Béla korábban azt hitte, hogy könnyű lefolyással túlesik a betegségen, viszont a harmadik napon nagy fájdalmai és láza lett, valamint gyengeség is jelentkezett nála. Erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a rektor.  

Azt mondta, a fertőzés korai szakaszában tud segíteni a remdesivir, ami félrevezeti a vírus sejtjeinek osztódását. A favipiravir enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Merkely problémának véli, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert. A rektor egyébként az oxigénmérőt ajánlotta, amin le lehet mérni, hogy mennyi az oxigénszaturációnk: ha ez az érték 90 százalék fölött van, akkor nagy baj nincsen. 

Merkely Béla szerint korábban teljesen egészséges emberek is megbetegedhetnek annyira, hogy kétoldali tüdőgyulladásuk lesz, és lélegeztetőgépre kerülnek.

Számításai szerint több mint 1,5 millió magyar esett már át a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen, 60 százalékra van szükség. Még 4-5 hónapig kell együtt élni a járvánnyal:

Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon

– nyilatkozta.