Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Ezek a legmegbízhatóbb szén-monoxid-mérők, amiket a Katasztrófavédelem ajánl

2020.11.29. 18:43

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nemrég frissítette azoknak a szén-monoxid-mérőknek a listáját, amelyek megfelelnek az előírásoknak – írja a növekedés.hu. 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a portálnak elmondta, hogy

idén november közepéig 733 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat.

Hozzátette: összesen kilenc ember vesztette életét, és 216-an sérültek meg. Az ingatlanok 80 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő.

Arról is beszélt, hogy a fenti halálesetek, illetve sérülések megelőzhetőek lettek volna, ha az érintett háztartásokban működőképes szén-monoxid-érzékelő van.

A szóvivő továbbá azt is kifejtette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a napokban frissítette azoknak a szén-monoxid-mérőknek a listáját, amelyek megfelelnek az előírásoknak. 

A legújabb adatok szerint 29 működőképesnek minősített érzékelő van, és 32 olyan, amely alkalmatlan a mérésre, és kivonták a forgalomból. 

Ezek listája ITT elérhető. 

Ráadásul a működőképes érzékelők nem is kerülnek sokba. A novekedes.hu adatai szerint ezek ára mindössze 

4 EZER ÉS HÚSZEZER FORINT KÖZÖTT MOZOG.

Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy a műszerekből nem kell minden évben újat venni, azok szavatossági ideje ugyanis 5–10 év közt ingadozik. 

A szóvivő szerint a tragédia elkerülése érdekében azon túl, hogy használják az érzékelőket, évente egyszer mindenképp érdemes szakemberrel ellenőriztetni a fűtőberendezéseket és elvégezni az általuk javasolt karbantartásokat.

A szén-monoxid-mérgezés továbbra is az egyik leggyakoribb baleset a magyar háztartásokban. Általában a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gázvízmelegítő okozza a bajt.   • Vennék
  • Hírek