Novák Katalin: Nő a csed, csökken az új lakások áfája, illetékmentesség a csokos ingatlanra - firssítve

2020.12.01. 12:35

Az Országgyűlés megszavazta az otthonteremtési támogatásokról szóló módosításokat – jelentette be a Facebookon Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a változások közül kiemelte:

Hogy július elseje után a kismamák szülési szabadságuk első hat hónapjában a korábbi nettó keresetüknél magasabb összeget kapnak. Ez a Csed 100 program.

Mától törvény garantálja azt is, hogy január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája.

Mától törvény garantálja, hogy nem kell megfizetni az illetéket azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához és gyermeket nevelnek.

Kapcsolódó

A bruttó bér 100 százalékára emelkedik a csed

A juttatást már igénybe vevőknek is emelkedik az összeg.

Update!

Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban emlékeztetett: januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak ingatlant az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik, a csokkal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek.

Konkrét példán bemutatva egy nettó 30 millió forintos ingatlan esetén az áfacsökkentés 6,5 millió, az áfa-visszaigénylés 1,5 millió, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megtakarítást jelent,

vagyis több mint 9 millió forintot spórolhatnak meg a családok. 

A miniszter elmondta, hogy az illetéket akkor nem kell kifizetni, ha az adásvételi szerződést 2021. január elseje után kötik meg.

Az 5 százalékos adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét 2019 év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik. Utóbbira akkor is az 5 százalékos áfa érvényes, ha az adásvételi szerződést idén kötik meg, tehát az számít, hogy mikor adják át és mikor teljesítik a kifizetést - magyarázta.

Tudatta azt is, hogy az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erős építkezéseknél csak azok élhetnek, akik falusi csokot vesznek igénybe. Egyébként a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető - emelte ki.

Hozzátette: az áfa visszaigénylése a csok igénylésével egyidőben is benyújtható, a 2022. december végéig kiadott építési engedélyek esetén érvényes, és 2026 végéig lehet vele élni.

Az Országgyűlés kedden 171 igen szavazattal, az összes jelenlévő támogatásával fogadta el, az egyes törvényeknek az otthonteremtési program új elemei bevezetéséért szükséges módosítását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek