Az Orbán-kormány mától megtiltja, hogy az önkormányzatok adót emeljenek

2020.12.02. 06:09 Módosítva: 2020.12.02. 06:09

Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben adót emeljenek, új adót vessenek ki, és emellett jövőre hatályban kell tartaniuk a 2020-ban bevezetett adókedvezményeket is.

(1) A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.

(2) Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.

(3) A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni

– hangzik az  535/2020. (XII. 1.) rendelet 1. paragrafusa, amely újabb jelentős forrásvesztést jelenthet az önkormányzatoknak.

A rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti, ezért a kormány a későbbiekben még várhatóan szabályozni fogja a kérdést.

A kabinet a  koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésre hivatkozva döntött az adóemelés tilalmáról, az ellenzék viszont úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kormánya csak ürügyként használja fel a pandémiát az önkormányzatok megsarcolására és anyagi ellehetetlenítésére.

A helyi adók befagyasztásának lehetőségéről legutóbb Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt az Indexnek adott másfél héttel ezelőtti interjújában, és ő pendítette meg azt is, hogy az önkormányzatokat egy évig kötelezni kellene az iparűzési adó teljes elengedésére.  Az iparkamarai elnök azzal érvel a javaslatai mellett, hogy a kisvállalkozásoknak segíteni kell a koronavírus-járvány alatt, az pedig más kérdés, hogy az Orbán-kormány hogyan teremti elő az önkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat.

Korábban a gépjárműadót is elvették az önkormányzatoktól, az őket sújtó szolidaritási adót pedig csaknem a négyszeresére emelték.