A területi közigazgatásban dolgozókat kezdik célzottan tesztelni hétfőn

2020.12.05. 15:22

A területi közigazgatásban dolgozók antigéngyorstesztelésével folytatódik hétfőtől az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat, olvasható a Miniszterelnökség szombati közleményében.

Az Orbán-kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

Az operatív törzs a bölcsődékben, óvodákban, nevelési-oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben két hete zajló antigéngyorstesztekkel végrehajtott tesztelési folyamat tapasztalatai alapján ezekben a szakmacsoportokban felmérte az átfertőzöttség mértékét, orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő egyetemisták bevonásával a tesztelők két alkalommal kiszűrték a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében.

A szociális otthonokban az elmúlt heti tesztelések eredményei alapján a fertőzöttek aránya magasabb – országosan 3,7 százalék –, mint más szakmacsoportoknál, ezért a kormányhivatalok továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét az intézmények számára, közölték.

A tesztelés a most kijelölt szakmacsoportnál is önkéntes és ingyenes. Az operatív törzs a tesztelési folyamat tapasztalatait folyamatosan értékeli, elemzi, írta a Miniszterelnökség.

Kapcsolódó

Vizsgáikért aggódnak a tesztelésre kivezényelt orvostanhallgatók

Nem a rendkívüli helyzetben való segítségadást kifogásolják, hanem azt, ahogyan a nyakukba zúdították a mostani többletfeladatokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás